zpět

ByteDance utratí 5 miliard dolarů za zpětný odkup akcií

7.12.2023

Společnost ByteDance, mateřská společnost TikToku, hodlá vynaložit 5 miliard dolarů na odkup akcií od akcionářů. Tento strategický krok přichází uprostřed ekonomických a regulačních problémů. Zjistěte, jaký přínos má tato nabídka zpětného odkupu pro akcionáře a jak může změna zaměření společnosti ByteDance ovlivnit její budoucnost. Jaký je vyvíjející se příběh jedné z největších společností v oblasti sociálních médií na světě?

Společnost ByteDance, mateřská společnost TikToku, se dostala na titulní strany novin, když plánovala utratit 5 miliard dolarů za zpětný odkup akcií od svých akcionářů. Tento strategický krok přichází v době, kdy se společnost potýká s neúspěchy na své cestě ke vstupu na burzu. Vzhledem k ekonomickým problémům v Číně a regulačním problémům ve Spojených státech podniká společnost ByteDance kroky k upevnění své pozice a připravuje si půdu pro budoucí růst.

Zprávy naznačují, že společnost ByteDance nabízí současným držitelům 160 USD za akcii, což odráží cenu, kterou nabídla zaměstnancům za své omezené podílové akcie teprve minulý měsíc. Toto proaktivní opatření naznačuje, že společnost přebírá kontrolu a připravuje se na potenciální vstup na burzu. Společnost ByteDance však nestanovila pevný termín pro odkup ani pro vstup na burzu. Pokud by se podařilo získat akcie v hodnotě 5 miliard USD, ocenění společnosti by dosáhlo přibližně 268 miliard USD. Přestože se jedná o impozantní číslo, je údajně o 10 % nižší než její předchozí ocenění.

Změny v herní divizi

Společnost ByteDance nedávno učinila kroky k ukončení činnosti své herní divize, kterou spustila před čtyřmi lety pod značkou Nuverse. Původně měla společnost za cíl konkurovat gigantům v oboru, jako je Tencent, a investovala do tohoto podniku miliardy dolarů. Přestože však ByteDance dosáhla určitých úspěchů s tituly jako Crystal of Atlan, rozhodla se své aktivity omezit.

Dříve společnost ByteDance koupila v roce 2021 za 4 miliardy dolarů společnost Moonton, která se zabývá mobilními hrami. Nyní chce tuto společnost prodat. Herní divize se sice nezavře úplně, ale je jasné, že ByteDance přesměruje své zaměření do jiných oblastí. Tento strategický posun naznačuje ochotu společnosti přizpůsobit se a optimalizovat své zdroje pro dosažení maximálního růstového potenciálu.

Přínos pro akcionáře

Nabídka odkupu představuje pro akcionáře příležitost profitovat ze své včasné investice do společnosti ByteDance. Vzhledem k tomu, že potenciální vstup na burzu je stále vzdálenou perspektivou, může to být pro akcionáře nejlepší příležitost, jak prodat své akcie se značným ziskem. Vzhledem ke sníženému ocenění společnosti a zmenšení její herní divize může být tato nabídka pro někoho lákavá.

Zásadní je, že společnost ByteDance zůstává vlastníkem jedné z největších platforem sociálních médií na světě, TikTok. Přestože se společnost setkala s regulačními problémy v USA, včetně pokusů o úplný zákaz aplikace, překonala tyto překážky a vyšla z nich vítězně.

Vzhledem k tomu, že se společnost ByteDance v nadcházejících měsících připravuje na strukturální změny, bude zajímavé sledovat jejich výsledky a dopad na její budoucí trajektorii. Ať už se tyto kroky promítnou do dalšího úspěchu, nebo přinesou nové výzvy, stojí za to vývoj společnosti ByteDance sledovat.
Současně je důležité zdůraznit, že ByteDance není pouze o TikToku. Společnost se aktivně rozvíjí v oblasti nových technologií a expanze do různých odvětví, což může přinést dodatečné příležitosti pro diverzifikaci portfolia akcionářů.