zpět

Budoucnost peněz: CBDB (digitální peníze centrálních bank)

17.7.2023

Centrální banky se snaží udržet krok se stále větší popularitou bezhotovostního platebního kontaktu a digitálních měn.

Historie peněz prošla od jejich vzniku značnou revolucí. Najít vhodný prostředek směny se snažili již naši předci před mnoho stoletími. Prvotní směna zboží při obchodu byla později nahrazena naturálními platidly, která byla vystřídána různými druhy mincí, drahých kovů a později i papírových bankovek. V posledních letech se však misky vah přesouvají na elektronickou formu peněz a fyzické držení peněz se pomalu stává minulostí.

Ve snaze udržet krok se současnými trendy reagovali centrální banky zavedením CBDB. Jedná se o digitální formu měny dané země, kterou vydává centrální banka. Neexistuje jednotný typ, který by unifikoval tuto formu peněz a v různých zemích se testuje široká škála těchto měn, ať už se jedná o e-CNY v Číně, nebo jamajský JAM-DEX.

Pro zavádění této formy měny se centrální banky rozhodly zejména z důvodu stále upadajícího používání hotovosti, kterému přispěla i nedávná pandemie COVID-19, kdy byl kvůli hygienickým důvodům tlak na používání bezkontaktního stylu placení. Možné zavedení digitální měny by pak přispělo k větší rychlosti elektronických plateb a zvýšení jejich bezpečnosti. Aspektem, který by ale každá země měla zvážit je i technologická stabilita nutná pro zavedení CBDB. Dle webu McKinsey došlo v lednu 2022 k dvouměsíčnímu výpadku digitální měny Eastern Caribbean DCash, a to kvůli technologickým problémům

A jak je na tom celosvětově zavádění CBDB. V současné době se zavedením CBDB zabývá přes 130 zemí, které tvoří 98 % celosvětového HDP. Dle statistických údajů na webu Atlantic Council je již v 11 zemích plně spuštěno CBDB, 21 zemí provádí pilotní testování této měny a 32 zemí se nachází v jejich vývojové fázi.

Prezidentka Evropské centrální banky zveřejnil návrh na zavedení digitálního eura v roce 2020. Od té doby čelila EU množství kritiky a kontroverze, avšak v tomto měsíci došlo ke značnému posunu. Zveřejnila totiž návrh, který by se měl stát právním základem pro zavedení této měny v členských státech. V něm je kromě jiného řečeno, že digitální forma eura by se používala ruku v ruce s fyzickou hotovostí. Hlavní výhoda by spočívala ve snížení transakčních nákladů při platbách. Zároveň by se tím zvýšila i konkurence mezi poskytovateli ostatních druhů online plateb jako například PayPal, Apple Pay atd. 

Na území USA se CBDB nachází ve stádiu výzkumu. Dle Federálního rezervního systému by nedošlo ke zrušení hotovosti a existovaly by pak obě formy peněz. V současnosti je použití CBDB pouze ve fázi diskusí a nedošlo zde k žádnému právnímu či jinému kroku, který by případné zavedení stanovil. Předseda Federálního rezervního systému Powell pak prohlásil že digitální měna centrální banky je „něco, k čemu bychom určitě potřebovali souhlas Kongresu“.

Co se týče České republiky, Česká národní banka na svém oficiálním webu uvedla, že se problematikou CBDB zabývá od roku 2016. V roce 2021 zřídila pracovní skupinu pro analyzování oblasti CBDB a dle bankovní rady dosud nedošlo k rozhodnutí o vytvoření CBDB pro Českou republiku a my tak zůstáváme stále ve fázi výzkumu.

redaktorka: Elena Salfická

Vystudovala obor Ekonomika a management na Univerzitě Pardubice. Zajímá se o investování a zahraniční politiku. Kromě publikací textů na edevizy.cz působí i jako produktový editor.