zpět

Britská libra na vlně zisků

11.7.2023

Britská libra během českých svátků proti koruně posílila o 30 haléřů a letos poprvé stála více než 28 korun. Co přineslo libře tak výrazné zisky, které do značné míry drží i tento týden?

V předchozích dnech britská měna výrazně zpevnila a proti české koruně se poprvé v tomto roce „podívala“ nad úroveň 28,00 GBPCZK. Co za posilováním britské libry stojí? Jako první by, v době utahování měnových podmínek naprosté většiny důležitých centrální bank, člověka napadlo zvýšení sazeb ze strany Bank of England. K tomu sice opravdu došlo, ale proběhlo již 22. června a poslední zisky libry tak nemůžeme připsat této události. Žádná zásadní makroekonomická data v posledních dnech nedorazila a primárně tak posílení libry klademe na vrub technického obchodování. Britská libra proti americkému dolaru (tento měnový pár je označován jako „cable“) poprvé od dubna loňského roku zpevnila nad hranici 1,29 GBPUSD a proražením této hranice se jí otevírá prostor k další technické hranici 1,315 GBPUSD, to by pro korunu mohlo znamenat oslabení až do pásma 28,30 – 28,50 GBPCZK.

Včera nicméně libra dostala impuls od guvernéra Bank of England Andrewa Baileyho. Ten zmínil, že banka bude muset reagovat na stále vysokou britskou inflaci, která je s hodnotou 8,7 % nejvyšší ze zásadních světových ekonomik a třetí nejvyšší ze zemí G20 (vyšší nárůsty spotřebitelských cen zažívá pouze Argentina a Turecko). Trh tak očekává další utahování sazeb na libře a význam zmíněného komentáře nejvyšší představitele Bank of England ukazuje fakt, že libra své zisky drží i po dnešních ranních datech z tamního trhu práce, která nedopadla dobře. Míra nezaměstnanosti za květen se poprvé od závěru roku 2021 dostala na 4 %, když se počítalo se stagnací na dubnové hodnotě 3,8 %. Navíc se počet zaměstnaných obyvatel sice v květnu meziměsíčně zvýšil o 102 tis., ale počítalo se s výrazně lepší hodnotou 250 tis. Další zasedání Bank of England proběhne 3. srpna a počítá se se zvýšením základní sazby na libře (base rate) o dalších 50 bb. na hodnotu 5,50 %. Výpůjční náklady se tak ve Velké Británii zvýší nejvýše od roku 2008.

Pro druhou polovinu roku 2023 se obecně příliš počítá s dalším posilováním libry. Tržní odhady bank i jiných finančních institucí se pro GBPUSD vesměs pohybují v mantinelech 1,30 – 1,34 GBPUSD, což by pro domácí měnu znamenalo oslabení do pásma 28,20 – 29,00 GBPCZK. Britská libra je z dlouhodobého pohledu volatilnější měnou než euro nebo dolar. Nabízí se tak kurz britské libry raději zafixovat prostřednictvím termínových obchodů.