zpět

BlackRock a jeho významný vliv na likviditu trhu s kryptoměnami

4.4.2024

Zpráva o spojení společností BlackRock a Securitize s cílem vytvořit fond digitálních aktiv má významné dopady na regulované trhy s tokenizací ve Spojených státech. Fond BlackRock USD Institutional Digital Liquidity Fund (BUIDL) není prvním svého druhu uvedeným na platformě společnosti Securitize, ale pravděpodobně se stane katalyzátorem institucionálního kapitálu a vážených správců peněz do ekosystému společnosti Securitize.

BUIDL bude držet 100 % svých aktiv v hotovosti, amerických vládních dluhopisech a smlouvách o zpětném odkoupeni, což ho zařazuje mezi digitální peněžní tržní produkty. Securitize dříve a nyní působí jako převodní agent a vydávací platforma pro Arca’s US Treasury Fund (RCOIN). Zatímco Arca v roce 2020 vytvořila vizi a vytvořila strukturu na blockchainu pro tradičně ultra-likvidní fond, BlackRockovo postavení zde může poskytnout skutečnou jiskru, kterou tato vize měla dosáhnout.

Tokenizovaná aktiva na alternativních obchodních systémech

Podle dat ze Security Token Marketdosáhly celkové objemy tokenizovaných aktiv na alternativních obchodních systémech k březnu 2024 více než 110 milionů USD. BlackRockova počáteční investice 100 milionů USD do fondu BUIDL ho činí největším aktivem na platformě Securitize a přílivy přibližně 175 milionů USD v prvním týdnu.

Omezení na Kvalifikované Investory (QPs) v primárních trzích (definovaných jako odhadovaných 2,7 milionu domácností s investovatelným majetkem ve výši 5 milionů USD nebo více nebo manažery investic a korporacemi s majetkem ve výši 25 milionů USD) při průtoku do sekundárního trhu umožní výhodnější obchodní podmínky, které budou motivovat investory. BUIDL se ukáže jako stěžejní aktivum, které umožní investorům sbírat výnosy při zkoumání dalších uvedených alternativních investic, jako jsou fondy KKR a Hamilton Lane od Securitize, a sestavovat portfolia aniž by opustili platformu.

Jak Security Token Advisors podrobně popisovali v sérii zpráv State of Security Tokens v roce 2023, peněžní trhy a pokladniční poukázky jsou nízko visícím ovocem pro správce aktiv, kteří se seznamují a cítí se pohodlně s technologií tokenizace, partnery a prostředím. Další renomovaní správci aktiv uvidí likvidační fond BlackRock jako zlatý standard pro uložení kapitálu a připraví své vlastní týmy na zvládnutí on-chain financí.

Ve skutečnosti dne 27. března 2024 dokončila společnost Ondo Finance přesun 95 milionů USD svého vlastního tokenizovaného krátkodobého obligačního fondu do fondu BUIDL. Jako důvěrníci přijímající Securitize pro požadovaný přístup k BUIDL přesunou významný kapitál do fondu a tím i do ekosystému Securitize. V důsledku toho lze očekávat, že okolní alternativní investiční produkty a seznamy na primárních a sekundárních obchodních místech Securitize Markets uvidí nárůst toků kapitálu a aktivity. To zase stanoví precedent pro další makléřské společnosti, alternativní obchodní systémy a srovnatelné regulované trhy při jejich strukturaci emitenta a strategiích.
Tento krok ze strany BlackRocku podtrhuje jeho roli jako dominantního hráče na trhu a naznačuje, že jeho pohyb může vést ke značnému posunu v oblasti digitálních aktiv. Zároveň to ukazuje na důležitost spolupráce mezi tradičními finančními institucemi a novými technologiemi, jako je blockchain a tokenizace, které mohou přinést inovativní příležitosti i v tradičních oblastech investování. Tato spolupráce je důležitá pro zkoumání nových cest a strategií v dnešní stále se měnící finanční krajině.