zpět

Bitcoin potřebuje DeFi, aby měl šanci na masové přijetí

2.2.2024

Otevření Bitcoinu decentralizovaným financím, by mohlo přinést do hry několik klíčových výhod, jež by v důsledku mohly výrazně přispět k dosažení masového přijetí a plného odhalení ohromného potenciálu této kryptoměny.

Bitcoin, první kryptoměna na světě, si získal značnou popularitu jako digitální měna a úložiště hodnoty. Podle vývojářů sítí druhé vrstvy Bitcoinu však k tomu, aby Bitcoin dosáhl masového přijetí, musí přijmout svět decentralizovaných financí. Otevřením se DeFi může Bitcoin uvolnit svůj plný potenciál a objevit další případy využití svého blockchainu s větším dopadem.

Prozkoumání dalších možností než jen P2P plateb

Bitcoin byl tradičně vnímán jako platební systém typu peer-to-peer. Tento omezený pohled však brzdí inovace a vylučuje cenné případy použití. Inovátoři tvrdí, že Bitcoin by měl vývojářům umožnit prozkoumat i jiné než P2P platby a podpořit vytváření nových aplikací DeFi. Zakladatel Bitcoin Virtual Machine (BVM), známý jako zdůrazňuje, že je třeba vytvořit spotřebitelskou vrstvu nad Bitcoinem, aby se plně využil jeho potenciál.

Propojení Bitcoinu s širším finančním systémem

Propojení Bitcoinu s širším finančním systémem je pro jeho růst klíčové. Firma Botanix Labs, která se zabývá infrastrukturou napříč řetězci, pracuje na Spiderchainu, řešení vrstvy 2, které umožňuje Bitcoinu komunikovat s virtuálním Ethereum (EVM). Toto propojení umožňuje Bitcoinu využívat rozsáhlé zdroje Etherea, včetně reálných aktiv, stablecoinů, aplikací DeFi a NFT tokenů.

Úloha decentralizovaných burz

Zatímco některé projekty se zaměřují na škálování rychlosti transakcí Bitcoinu, jiné tvrdí, že zásadní význam má implementace inteligentních kontraktů a decentralizovaných burz na Bitcoinu. Tyto funkce by umožnily širší škálu finančních možností, ale ne všichni vývojáři s tím souhlasí. Existují obavy z potenciálu Ponziho schémat a kroku zpět pro síť. Pokračuje debata o tom, zda by měl Bitcoin upřednostnit určité funkce, nebo se nadále soustředit na to, aby byl bezpečnou a spolehlivou digitální měnou.

Bitcoin Virtual Machine (BVM) slouží jako platforma pro vytváření různých aplikací nad Bitcoinem. Na BVM již byly vyvinuty aplikace GameFi, SocialFi, umělecké aplikace a aplikace umělé inteligence. Toto rozšíření případů použití ukazuje na poptávku po dalších možnostech v síti Bitcoin. Přijetím těchto nových aplikací může Bitcoin upevnit svou pozici spotřebitelské značky a přilákat více uživatelů.

"Sám Satoshi napsal už někdy v roce 2010, 2011, že předvídá další vrstvy s další řetězce, které se budou stavět nad tímto, aby poskytly všechny tyto druhy programovatelnosti." - Alex Miller, generální ředitel společnosti Hiro

Aby Bitcoin dosáhl masového přijetí, musí se vyvíjet a přizpůsobovat. Otevření se decentralizovaným financím a zkoumání nových případů použití umožní Bitcoinu dosáhnout svého plného potenciálu. I když se vedou debaty o tom, jakým směrem by se měl Bitcoin ubírat, konečný cíl zůstává stejný: vytvořit inkluzivnější a rozmanitější finanční ekosystém.

Klíčové poznatky:
•    Bitcoin musí přijmout decentralizované finance (DeFi), aby dosáhl masového přijetí.
•    Vývojáři tvrdí, že potenciál Bitcoinu není omezen na peer-to-peer platby.
•    Propojení Bitcoinu s širším finančním systémem je pro jeho růst klíčové
•    Pokračuje debata o tom, zda by měl Bitcoin upřednostňovat určité funkce, nebo si zachovat své zaměření jako digitální měna.
•    Bitcoin Virtual Machine (BVM) umožňuje vytvářet různé aplikace nad Bitcoinem