zpět

Bitcoin a Evropská centrální banka

23.2.2024

Ve čtvrtek zveřejnila Evropská centrální banka blog, ve kterém opakovala sporná tvrzení o Bitcoinu (BTC). Ulrich Bindseil a poradce Jürgen Schaaf, generální ředitel a poradce ECB, tvrdí, že bitcoin, první a největší kryptoměna na světě, selhal jako měna i investice, a prohlašují jeho spravedlivou hodnotu za "nula dolarů."

Jinými slovy, centrální banka největší světové obchodní bloku varuje, předpovídá blížící se pád. Toto prohlášení přichází v době vzestupu na trhu s kryptoměnami, kdy se cena bitcoinu za posledních šest měsíců zdvojnásobila a přesáhla 51 000 dolarů. Bindseil a Schaaf uznávají tento nedávný růst, ale považují ho za "spekulativní bublinu", která je odsouzena k prasknutí.

Zároveň připisují růst v roce 2023 faktorům, jako je očekávaný posun v politice úrokových sazeb Federálního rezervního systému USA, snížení odměn za těžbu BTC na jaře 2024 a schválení bitcoinového ETF americkým Úřadem pro cenné papíry (SEC). Přestože uznávají tyto ekonomické faktory, autoři tvrdí, že Bitcoin není vhodný pro investice kvůli absenci hotovostních toků, dividend, 

produktivních komerčních využití nebo "společenského prospěchu."

Autoři ECB vyjadřují obavy z možného společenského dopadu obnoveného cyklu vzestupu a pádu Bitcoinu a argumentují proti jeho vhodnosti pro investice. Přičítají zájem o Bitcoin strachu z propásnutí (FOMO) a efektivitě lobbování pro bitcoin.

Je zajímavé, že ECB má historii předpovídání pádu Bitcoinu. V roce 2022 Bindseil a Schaaf označili pohyb ceny z 17 000 na 20 000 dolarů jako "mrtvého kočky" a uměle vyvolaný poslední výdech před cestou do irelevance. Navzdory takovýmto předpovědím se Bitcoin ukázal jako odolný a blíží se svému historickému maximu.

Autoři také vyjadřují obavy z kriminálního využívání a manipulace cen na trhu Bitcoinu, odvolávají se na studii z roku 2022 od Forbes, která naznačovala falešné nahlášené objemy obchodů. Tyto tvrzení však kontrují důkazy naznačující pokles krypto kriminality během poklesu trhu a transparentní povahu účetní knihy Bitcoinu.

Závěrem autoři ECB v blogu buď záměrně poskytují dezinformace nebo se sami klamou ohledně údajného kriminálního využívání Bitcoinu. Navrhují, že decentralizovaná povaha Bitcoinu představuje výzvy pro úřady, což vede k zbytečnému fatalismu v regulaci. Autoři navrhují, že ECB by se měla spíše zaměřit na vhodnou regulaci než opakovaně předpovídat konec Bitcoinu.

Navzdory skepsi ECB získává Bitcoin popularitu a jeho zastánci tvrdí, že slouží jako ochrana před inflací. Vzestup Bitcoinu a dalších kryptoměn vyvolává diskuse o jejich potenciálu přeformátovat tradiční finanční systém.

Kritici tvrdí, že postoj ECB odráží odpor vůči změnám a neochotu přijmout se měnící krajinou digitálních aktiv. Důraz klade na rostoucí akceptaci Bitcoinu jako legitimní třídy aktiv, s tím, jak se do trhu stále více zapojují institucionální investoři.

Globální regulační prostředí pro kryptoměny zůstává nejisté, s různými zeměmi, které přijímají různé přístupy. Některé země zkoumají možnost vytvoření digitálních měn centrální banky (CBDCs) jako potenciální alternativy k decentralizovaným kryptoměnám.

Decentralizovaná a bezhraniční povaha Bitcoinu má své zastánce i odpůrce, a probíhají debaty o jeho vlivu na finanční stabilitu a potenciálním využívání nelegálních aktivit. Navzdory výzvám pokračuje krypto komunita v obhajobě inovací a finanční inkluze, které může přinést technologie blockchain.

Shrnutím je skepse ECB vůči Bitcoinu odrazem širších debat v rámci finančního průmyslu o roli a budoucnosti kryptoměn. Se měnícím se prostředím se objevují výzvy a příležitosti, což vyvolává diskuse o regulaci, inovacích a transformačním potenciálu digitálních aktiv.