zpět

Bankrot kryptoměnové burzy FTX

15.11.2022

FTX, jedna z největších kryptoměnových burz, v pátek zbankrotovala. Co se stalo s prostředky desítek tisíc klientů? Změní se teď vztah investorů ke kryptoměnám?

V pátek 11. listopadu se na zpravodajských serverech objevila informace o bankrotu kryptoměnové burzy FTX se sídlem na Bahamách. Bankrot nebyl úplným šokem, protože se o problémech burzy hovořilo už několik dní a ztráty si díky tomu v předešlých dnech připisovaly v zásadě všechny kryptoměny včetně té nejvýznamnější, bitcoinu. Ještě v pondělí 7. listopadu generální ředitel FTX Sam Bankman-Fried na svém twitterovém tvrdil, že je vše v pořádku.

K čemu vlastně došlo? Dle Wall Street Journal si zakladatel burzy FTX Sam Bankman-Fried skrze svou další společnost Alameda zřejmě od FTX „vypůjčil“ 8-10 mld. USD. Problém je v tom, že šlo o prostředky klientů burzy FTX, když zmíněná odhadovaná částka tvořila více než polovinu všech klientských vkladů. Společnost Alameda tyto prostředky mimo jiné použila na nákupy jiných kryptoměn.

Co se ale tak „pokazilo“, když ještě byla nedávno FTX oceněna na 32 mld. USD a dnes je zcela bezcenná? Z uniklých finančních výkazů FTX vyplývá, že významná část financí FTX byla kryta pouze vlastním tokenem FTT (token není totéž co kryptoměna, zjednodušeně řekněme, že se s ním, na rozdíl od kryptoměny, dá platit pouze ve vybrané aplikaci a jeho vlastnictví přináší svému držiteli určité výhody), jehož většinu držela spřízněná společnost Alameda. Za zmíněný token FTT si společnosti FTX a Alameda pořizovaly další prostředky, z nichž část zřejmě opět používaly ke zvýšení hodnoty FTT. V rámci zjednodušení si to představme jako pokus o jisté perpetuum mobile, které ale samozřejmě nemohlo fungovat do nekonečna.

Poslední ránu pro FTX znamenal fakt, že ji nakonec odmítla převzít jiná kryptoměnová burza Binance, byť to zhruba 24 hodin vypadalo jako reálná varianta. Vlastník Binance Changpeng Zhao pomohl panice investorů tím, že na svém twitterovém účtu zveřejnil 6. listopadu zprávu, že „vzhledem k posledním informacím odprodá všechny tokeny FTT ve vlastnictví Binance“. Jeho příkladu pak následovala celá řada dalších vlastníků zmíněného tokenu. Bankrot FTX pak již byl nevyhnutelný, protože na účtech burzy FTX chybělo cca 9,5 mld. USD, aby dokázala uspokojit všechny své klienty, kteří pod tíhou spekulací ve velkém stahovali prostředky ze svých obchodních účtů. Velmi nestandardním zvýhodněním určité části obchodníků je fakt, že bahamské úřady se postaraly, aby klienti FTX sídlící na Bahamách své prostředky dostali nazpět v plné výši.

Bankrot v závislosti na pádu FTX vyhlásilo cca 130 dalších společností, které jsou na FTX nějakým způsobem navázány. Pád burzy FTX minimálně na nějakou dobu zřejmě otřese s důvěrou v kryptoměny. Klienti kryptoměnových burz se budou více ptát, jak jsou vlastně jejich prostředky burzami spravovány. Již teď se také spekuluje o tom, kdy a kdo by případně mohl FTX následovat…