zpět

Bankovní odborníci v kryptoměnovém světě: trendy a motivace

26.1.2024

Odborníci z bankovnictví se v poslední době masově upínají k odvětví kryptoměn z důvodu atraktivních výhod, které tato oblast nabízí. Přechod do světa kryptoměn a blockchainu je motivován několika faktory, včetně vyšších platů a zajímavých příležitostí. S rostoucí integrací blockchainu do bankovnictví, která má podle odhadů dosáhnout tržní hodnoty 40,4 miliardy dolarů do roku 2031, se stává tato oblast stále přitažlivější pro profesionály.

V Británii je pozorovatelný trend, jak trh práce přijímá technologie spojené s kryptoměnami. Vedoucí krypto společnosti aktivně reagují na tyto změny prostřednictvím náboru a expanze. Měnící se prostředí trhu práce je poháněno rostoucím významem kryptoměn a blockchainu v bankovnictví, což vede k posunu odborníků směrem k této dynamické oblasti.

Až třetina uchazečů o práci v kryptoměnách dříve pracovala v tradičním bankovnictví a finančnictví. Tato fascinující studie společnosti Bitget odhaluje měnící se prostředí na trhu práce, kde se bankovní odborníci prosazují v kryptoměnovém sektoru.

Přechod z bankovnictví na kryptoměny

Pryč jsou doby, kdy se bankovní profesionálové zaměřovali výhradně na tradiční finance. V posledních letech jsme byli svědky pozoruhodného nárůstu odborníků, kteří se vrhli do odvětví kryptoměn. Podle studie došlo v roce 2022 k ohromujícímu 113% nárůstu a v roce 2023 k pozoruhodnému 143% nárůstu počtu žádostí o zaměstnání od osob s bankovním vzděláním. Tento posun je v souladu s širší integrací technologie blockchain do hlavních finančních institucí.

Dopad blockchainu na retailové bankovnictví

Vliv blockchainu na retailové bankovnictví nelze podceňovat. Významní bankovní hráči, jako jsou HSBC, JPMorgan Chase a Citi Group, aktivně zkoumají a zavádějí technologie blockchain. Ve skutečnosti se předpokládá, že do roku 2031 dosáhne tržní hodnota technologie blockchain v retailovém bankovnictví neuvěřitelných 40,4 miliardy dolarů. Není tedy divu, že bankovní odborníci hledají příležitosti v krypto sektoru.

Trh práce ve Spojeném království
Trh práce ve Spojeném království zaznamenává výrazný posun směrem k pozicím spojeným s technologiemi. Jen v roce 2020 došlo k pozoruhodnému 46% nárůstu počtu pracovních nabídek souvisejících s technologiemi, což představuje třetinu všech pracovních inzerátů. Příkladem tohoto trendu jsou firmy jako Goldman Sachs, kde 30 % zaměstnanců tvoří softwaroví inženýři. Navzdory občasným neúspěchům přední krypto společnosti jako Coinbase a Amber Group pokračují v náboru a rozšiřování svých týmů.
Lákadlo vyšších platů

Jednou z významných výhod vstupu do kryptoměnového průmyslu je možnost vyšších platů, zejména na vzdálených pozicích. Zatímco tradiční banky snižují celkové platy v důsledku dohod o práci na dálku a snahy o digitalizaci, sektor kryptoměn nabízí podstatně vyšší odměny. V roce 2022 bylo 36 % pracovních nabídek souvisejících s blockchainem určeno pro vzdálené pozice, což je dvakrát více než celosvětový průměr 16 %.

Zaměření na současný stav ukazuje, že začínáte jako juniorní inženýr v kryptoměnovém startupu v Londýně s platem kolem 125 000 dolarů, což je výrazný kontrast oproti 87 810 dolarům, které nabízejí investiční banky na podobné pozice. Tato výrazná rozdílnost v platech přitahuje odborníky z bankovnictví, kteří hledají finanční motivaci a konkurenceschopnější odměny ve srovnání s tradičním bankovním sektorem. Lákadlo vyšších platů v kryptoměnovém průmyslu roste nejen v souvislosti s vzdálenými pozicemi, ale také díky rapidnímu růstu hodnoty kryptoměn a inovativním přístupům ke kompenzacím.