zpět

Bank of Japan je pod tlakem kvůli slabému jenu a rostoucím výnosům

30.10.2023

Výsledkem dvoudenního politického zasedání mohou být změny obchodního pásma pro státní dluhopisy.

Rostou očekávání, že japonská centrální banka (Boj) tento týden uvolní svou kontrolu nad trhem dluhopisů, protože kurz jenu se blíží 33letému minimu a výnosy státních dluhopisů dosahují desetiletého maxima.

Investory však možná více zajímá, zda guvernér Bank of Japan Kazuo Ueda poskytne kritické signály o vývoji inflace, které by mohly Japonsku otevřít cestu k ukončení posledního režimu záporných úrokových sazeb na světě.

Minulý týden dosáhl výnos referenčního desetiletého japonského státního dluhopisu 0,89 %, což je nejvyšší hodnota od července 2013. V důsledku toho se všeobecně očekává, že Bank of Japan již potřetí za poslední rok změní svou nekonvenční politiku "kontroly výnosové křivky" spočívající v nákupu státních dluhopisů, aby udržela výnosy pod pevnou úrovní.

"Zdá se, že trh očekává změnu v řízení výnosové křivky a již si ji uvědomuje," řekl Jim Leaviss, investiční ředitel M&G pro veřejné dluhopisy s pevným výnosem.
Japonská centrální banka v červenci upravila obchodní rozpětí pro výnosy desetiletých státních dluhopisů Japonska (JGB). UBS očekává, že banka v úterý toto pásmo dále rozšíří z 1 % na 1,5 % a zvýší cílový výnos desetiletých JGB z nuly na přibližně 0,5 %.

Banka Barclays se domnívá, že Bank of Japan v úterý zcela upustí od kontroly výnosové křivky.

Goldman Sachs, Nomura a Morgan Stanley však předpokládají, že centrální banka zachová současný rámec měnové politiky.
V červenci Bank of Japan upravila obchodní rozpětí pro desetileté výnosy JGB. UBS očekává, že banka v úterý toto pásmo dále rozšíří z 1 % na 1,5 % a zvýší cílový výnos desetiletých JGB z nuly na přibližně 0,5 %.
Navzdory 18 měsícům inflace nad cílem byla Bank of Japan (Boj) jedinou velkou centrální bankou, která v posledních dvou letech nezvýšila úrokové sazby a udržovala svou základní úrokovou sazbu na úrovni minus 0,1 %.

Rostoucí rozdíl mezi výpůjčními náklady v Japonsku a v USA a Evropě, kdy výnosy desetiletých amerických státních dluhopisů vzrostly na nejvyšší úroveň za posledních 16 let, však vyvíjí tlak na centrální banku Japonska, aby zpřísnila svou politiku, protože jeny oslabují.

Jen minulý týden oslabil vůči dolaru přes hranici 150, což vyvolává obavy z inflace, protože náklady na dovážené zboží rostou. Úroveň 150 Jen si již dříve vyžádala měnové intervence japonských úřadů.

Přestože se kurz jenu stabilizoval, obchodníci s měnami to považují za dočasné a předpovídají vážnější testy, pokud centrální banka Japonska po svém dvoudenním zasedání v pondělí a úterý nic nepodnikne, nebo provede pouze kosmetické úpravy v oblasti kontroly výnosové křivky.

Podle forexových analytiků se japonská vláda možná smířila s myšlenkou, že 152-153 je vůči dolaru rozumná úroveň. Vzhledem k tomu, že se spread mezi japonskými a americkými úrokovými sazbami rozšiřuje, bude intervence pravděpodobně méně účinná než v roce 2022.

Výnosy japonských dluhopisů pozorně sledují investoři po celém světě, protože japonské instituce patří mezi největší držitele amerického a evropského dluhu. Atraktivnější domácí výnosy by mohly vyvolat vlnu výprodejů na ostatních dluhopisových trzích.

"Myslíme si, že zrušení kontroly výnosové křivky by mohlo japonské investory nastartovat, ale důležitějším faktorem bude pravděpodobně to, až Centrální banka Japonska ukončí záporné úrokové sazby a začne zvyšovat krátkodobé úrokové sazby," uvedl Yusuke Miyairi, ekonom společnosti Nomura