zpět

Až třetina firem přemýšlí o odchodu z německého trhu, ukazuje průzkum

30.8.2023

Německé firmy trápí vysoké ceny energií. I proto až třetina průmyslových podniků v Německu momentálně zvažuje, že odejde vyrábět do zahraničí. Ukazují to aktuální výsledky šetření Německé obchodní a průmyslové komory, ze kterých plyne, že hrozba deindustrializace Německa dlouhá léta nebyla vyšší. Dopadnout to však může velkou měrou i na českou ekonomiku, která je na tu německou silně hospodářsky napojena.

Více než polovina německých podniků v průzkumu uvedla, že německou energetickou politiku Energiewende vnímají negativně až dokonce krajně negativně. Obávají se, že citelně dopadne na jejich globální konkurenceschopnost.

I proto až třetina německých firem z oblasti zpracovatelského průmyslu momentálně zvažuje, že svou výrobu přesune do některého ze zahraničních států. V porovnání s loňskými výsledky šetření Německé obchodní a průmyslové komory je tento nárůst až dvojnásobný, a to i přesto, že doba silně vysokých cen na energetických trzích je, snad, pryč.

I tak jsou ale ceny plynu a elektřiny na německém území pro konečné odběratele momentálně stále vysoké, a to zvlášť v případě porovnání se situací před vypuknutím války na Ukrajině a před pandemií nemoci covid-19.

Oproti průměru z let 2011 až 2019 jsou burzovní ceny elektrické energie na německém území koncem letošního srpna až o 300 procent vyšší. Německá vláda každopádně podle informací z poloviny srpna počítá s tím, že vyšší ceny energetických komodit se budou na německém území držet minimálně do roku 2027.

Německá ekonomika je ale velkým hospodářským motorem celé Evropské unie. Pokud by k odlivu firem z Německa opravdu došlo, znamenalo by to pro celou Evropskou unii velkou pohromu. Obrovská rána by to byla i pro Českou republiku, která je v oblasti dodavatelských a odběratelských vztahů s Německem silně provázána. Konkrétní dopady by však záležely na tom, zda a případně jaké firmy i z jakých oborů by v dalších letech německý trh opravdu opustily, což se vzhledem k velké nejistotě momentálně predikovat příliš nedá.

Ačkoliv ještě k masivnímu odlivu firem z tamního německého trhu nedochází, vývoj německého HDP v posledních měsících není ideální. Letošní srpnové údaje totiž ukázaly, že hrubý domácí produkt Německa zůstal ve druhém letošním čtvrtletí proti tomu předchozímu prakticky beze změny. V meziročním srovnání pak výkonnost německého hospodářství klesla o 2 desetiny procenta.

Je potřeba konstatovat, že německá ekonomika v současné chvíli doplácí hned na celou řadu problémů. Tím prvním je slabý ekonomický vývoj na území Číny. Situaci v Německu ale nepomáhají ani tamní spotřebitelé, kteří oproti předešlým létům silně omezily své výdaje. Dlouhodobým problémem je i postupně stárnoucí německá populace, kvůli které na trhu práce ubývají zaměstnanci a zároveň se zvyšují výdaje z německého státního rozpočtu pro sociální potřeby a účely.

Mezinárodní měnový fond ve své analýze dokonce očekává, že Německo by se v letošním roce mohlo stát jedinou vyspělou ekonomikou na světě, kterou v meziročním srovnání potká hospodářský propad, a to až okolo tří desetin procenta.