zpět

Americký růst cen opět zpomalil

10.5.2023

Meziroční růst spotřebitelských cen v USA klesl v dubnu letošního roku na hodnotu 4,9 % oproti 5 % z března, což je těsně pod očekáváním trhu a zároveň nejnižší naměřená hodnota za poslední dva roky.

Meziměsíčně došlo k růstu cenové hladiny o 0,4 %, což je výsledek v souladu s tržním očekáváním. Největší příspěvek k růstu v meziměsíčním srovnání přinesly náklady na bydlení, ojetá auta a růst ceny benzínu. Naopak ceny potravin rostly pomaleji než v předchozím měsíci. Jádrová složka inflace, která nezahrnuje volatilní položky typu potravin a energie, vzrostla meziročně o 5,5 %, což bylo také v souladu s tržními odhady.

V případě, že příchozí data v nadcházejícím období budou naznačovat, že růst americké inflace nezpomaluje tak rychle, jak by si mnozí přáli, v kombinaci se stále silnými daty z pracovního trhu to může znamenat, že jestřábi z Fedu neřekli v rámci zvyšování sazeb své poslední slovo. Dle predikčního ukazatele vývoje amerických úrokových sazeb od společnosti CME Group existuje 25% pravděpodobnost, že Fed přistoupí na červnovém zasedání ještě k jednomu zvýšení sazeb, přitom ještě v minulém týdnu před pátečním reportem NFP byly sázky na další zvýšení sazeb ze strany Fedu takřka nulové. Po dnešních datech indexu spotřebitelských cen se pravděpodobnost mírně snížila, americký dolar ztrácí vůči euru zpět k hladině 1,1000 EURUSD.