zpět

Americký maloobchod zůstává silný vysoké inflaci navzdory

18.5.2022

Euro proti dolaru včera posílilo o více než 1 %. Spotřeba amerických domácností je stále silná. Na trzích v úterý panovala dobrá nálada, zejména akciové burzy odvracely ztráty předchozích dní.

Česká koruna se včera obchodovala kolem hladiny 24,73 koruna za euro. Proti dolaru si polepšila a posílila na 23,45 korun za dolar. K tomu koruně zásadním způsobem pomohl jestřábí komentář prezidenta holandské centrální banky a člen rady guvernérů ECB Klaas Knot. Ten mimo jiné zmínil, že růst úrokových sazeb na nejbližším měnově-politickém zasedání ECB, které proběhne 9. června, je velmi pravděpodobný. Připustil, že nelze vyloučit růst na hlavní úrokové sazbě o 50 bazických bodů do konce roku, trhy ale počítají dokonce s růstem o 100 bb. Sluší se připomenout, že program APP, který je stále aktivní, by měl končit až v průběhu 3. kvartálu a nelze vyloučit, že by evropští centrální bankéři mohli vyvinout úsilí na jeho dřívější ukončení. Hlavní měnový pár EURUSD se tak po čtyřech dnech vrátil zpět nad 1,05.

Ochota amerických domácností utrácet je stále vysoká. Meziměsíčně vzrostl maloobchod v dubnu o 0,9 %. Táhl ho především prodej aut a elektronika. Na trzích včera panovala dobrá nálada. Všechny klíčové americké i evropské akciové indexy rostly.

Česká koruna bude proti euru zřejmě čekat na větší impulz. Zásadní pro další směřování koruny bude, jaká dvě jména prezident M. Zeman do konce června vybere do bankovní rady ČNB. Mandáty končí viceguvernérovi T. Nidetzkému a členovi rady V. Bendovi. Další zvyšování sazeb ze strany ČNB by tak v druhé polovině června mohlo být výrazněji ovlivněno nejistotou kolem obměny členů bankovní rady.

Očekávané finanční události v ČR a Visegrádu

Z regionu střední Evropy žádné zprávy nedorazí.

Očekávané finanční události v Evropě

Konečná inflace v eurozóně těžko překvapí. Zřejmě se potvrdí její meziroční výše na 7,5 %.

Očekávané finanční události ve světě

Z USA očekáváme data k nově zahájeným stavbám za duben a report k zásobám ropných derivátů.