zpět

Americký daňový úřad IRS prohlásil odměny za staking za zdanitelné

7.8.2023

Americký daňový úřad nedávno oznámil, že odměny za staking v kryptoměnách nyní podléhají zdanění (staking je proces, který umožňuje držitelům určité kryptoměny získávat odměny). Pokud se stakingem na kryptoměny zabýváte nebo o tom uvažujete, mohlo by se vás toto nové rozhodnutí dotknout. Co vlastně IRS objasnil a jak to může ovlivnit vaše daňové povinnosti?

Porozumění výnosu IRS

Daňový úřad (IRS) vydal rozhodnutí Revenue Ruling 2023-14, které poskytuje pokyny ke zdanění příjmů ze služby stakingu na kryptoměny. Krypto staking zahrnují zástavu vaší kryptoměny k potvrzení blockchainových transakcí výměnou za odměnu.

Podle tohoto rozhodnutí jsou odměny za staking spolu s penězi, majetkem a přijatými službami klasifikovány jako hrubý příjem. To znamená, že je musíte vykázat v roce, kdy jste je získali. Cílem tohoto vyjasnění je vnést do zdanění činností souvisejících s kryptoměnami transparentnost a dodržování předpisů.

IRS také poskytuje konkrétní pokyny pro výpočet zdanitelného příjmu z odměn za staking. Musíte určit reálnou tržní hodnotu přijatých aktiv v době jejich obdržení a tuto hodnotu připočítat ke svému ročnímu příjmu za příslušné zdaňovací období.

Je důležité si uvědomit, že toto rozhodnutí se vztahuje jak na poplatníky, kteří staking využívají kryptoměny přímo, tak i na ty, kteří stakingují prostřednictvím centralizovaných burz. Tím je zajištěn jednotný daňový režim pro různé metody stakingu.

Důsledky pro kryptoměnový průmysl

Rozhodnutí IRS zdanit odměny za staking přichází v době, kdy se ve Spojených státech zvyšuje regulatorní kontrola. Komise pro cenné papíry a burzy (SEC) se blíže zabývá hlavními burzami a tento vlnový efekt je cítit po celém světě. Mnohé země si berou z USA příklad při formulování vlastních zákonů a pokynů souvisejících s kryptoměnami.

K regulačnímu prostředí se přidává i zákon o finančních inovacích a technologiích pro 21. století a zákon o regulační jistotě blockchainu, které schválil výbor pro finanční služby Sněmovny reprezentantů Spojených států. Cílem těchto zákonů je stanovit jasná pravidla registrace kryptografických firem a zjednodušit pokyny pro vývojáře a poskytovatele blockchainových služeb.

Díky těmto událostem je kryptografický průmysl o krok blíže k dosažení regulační jasnosti, podpoře inovací a vytvoření příznivého prostředí pro zúčastněné strany.

Podle nedávného rozhodnutí daňového úřadu IRS jsou nyní odměny za staking z kryptoměn zdanitelné.

Odměny za sázky jsou spolu s penězi, majetkem a přijatými službami klasifikovány jako hrubý příjem a musí být vykázány v roce, kdy byly získány.

IRS poskytuje konkrétní pokyny pro výpočet zdanitelného příjmu z odměn za staking, včetně určení reálné tržní hodnoty přijatých aktiv v době jejich přijetí.

Rozhodnutí se vztahuje jak na přímé sázející, tak na ty, kteří sázejí prostřednictvím centralizovaných burz.

Zvýšená regulatorní kontrola v USA má na krypto průmysl globální dopad.

Zákon o finančních inovacích a technologiích pro 21. století a zákon o regulační jistotě v oblasti blockchainu mají za cíl vnést do krypto světa jasnost a podpořit inovace.