zpět

Americká SEC se pokouší klasifikovat Ether jako cenný papír

21.3.2024

Úřad pro cenné papíry a burzy Spojených států údajně vydal několik příkazů k předložení důkazů souvisejících s pokusy o označení Etheru za cenný papír.

Podle zprávy časopisu Fortune ze dne 20. března vyšetřování SEC do Ethereum Foundation by mohlo komisi umožnit regulační pokrytí k definování Etheru (ETH) jako cenného papíru. Nadace naznačila prostřednictvím GitHubu, že by mohla být pod vyšetřováním "státní autority".

Několik firem se sídlem ve Spojených státech údajně obdrželo příkazy od komisi pro cenné papíry žádající o poskytnutí dokumentů a finančních záznamů souvisejících s jednáním s Ethereum Foundation. Podle lidí obeznámených se situací komise spustila kampaň na klasifikaci ETH jako cenného papíru po přechodu blockchainu z práce důkazu na důkaz vlastnictví v roce 2022.

Zatímco byl v úřadu, předseda SEC Gary Gensler odmítl odpovídat přímo na otázky, zda se ETH kvalifikuje jako cenný papír v rámci působnosti komise, přestože v roce 2018 tvrdil, že Bitcoin (BTC), Ether a další "nejsou cenné papíry". Komise schválila burzovně obchodované fondy (ETF) navázané na budoucí kontrakty na Ether, ale zatím se nerozhodla, zda schválí nebo odmítne ETF na spotové ETH – mnoho odborníků očekává rozhodnutí do května.

Kryptofirma Prometheum, jedna z mála firem, které získaly schválení od finančních regulátorů USA jako zvláštního účelového makléře pro digitální aktivní cenné papíry, oznámila v únoru, že plánuje nabídnout institucionální služby úschovy pro Ether. Toto rozhodnutí vyvíjí tlak na SEC, aby poskytla jasnost firmám, které se snaží vyhnout se potenciálním odpovědnostem souvisejícím s určitými kryptoměnami.

Pokud by SEC pokračovala v regulaci Etheru, mohla by potenciálně dostat regulátora do konfliktu s Komisí pro obchodování s komoditami a futures (CFTC) USA. Zákonodárci se snažili prosadit legislativu, která by objasnila role každého regulátora v oblasti digitálních aktiv, ale žádný zákon nebyl v době publikace přijat.

Podle zpráv se vytváří rostoucí tlak na regulátory, aby poskytli jasná pravidla týkající se kryptoměn a digitálních aktiv, jako je Ether. Tento tlak je důsledkem neustálého vývoje v oblasti blockchainové technologie a stále se měnícího charakteru digitálního ekosystému. Zatímco některé země už přijaly konkrétní směrnice ohledně regulace kryptoměn, jiné státy se stále snaží najít rovnováhu mezi podporou inovace a ochranou investorů.

V současné době je třeba pozorně sledovat, jaké kroky učiní americké regulační orgány, a jaké dopady to bude mít na celosvětové trhy s kryptoměnami. Rozhodnutí SEC ohledně Etheru by mohlo výrazně ovlivnit povahu kryptotrhu a nastavit precedent pro regulaci dalších digitálních aktiv nejen ve Spojených státech, ale i v celosvětovém měřítku.

Současně s tím roste i tlak na legislativní orgány, aby reagovaly na rostoucí složitost digitálních financí a zajistily transparentní a efektivní regulaci. Otázky týkající se definice a klasifikace kryptoměn a digitálních aktiv nejsou pouze technické, ale mají i zásadní dopady na finanční stabilitu a ochranu spotřebitelů. Je nezbytně důležité, aby regulační orgány spolupracovaly s průmyslem a dalšími zúčastněnými stranami, aby bylo dosaženo vhodné rovnováhy mezi inovací a ochranou.

Tento krok může mít dalekosáhlé důsledky pro trh s kryptoměnami a vyžaduje pečlivé sledování ze strany investorů i průmyslu. Ještě není jasné, jaký směr se komise pro cenné papíry definitivně rozhodne přijmout ohledně klasifikace Etheru.