zpět

Americká inflace předčila odhady

15.2.2023

Spotřebitelské ceny ve Velké Británii v lednu meziročně vzrostly o 10,1 %, lednová statistika cenového růstu dorazí také ještě z Polska. Později odpoledne se dozvíme údaje maloobchodních tržeb ze Spojených států taktéž za uplynulý měsíc.

Včerejší den se na trzích vydařil zejména regionálním měnám. Největší zisky během úterního obchodování zaznamenal maďarský forint, který posílil pod 380 EURHUF. Taktéž polský zlotý korigoval ztráty z posledních dní. Nejméně se tak dařilo naší domácí měně, která i přes to dokázala navázat na vývoj z posledních týdnů a udržet se v blízkosti hranice 23,70 EURCZK. Regionální makroekonomický kalendář nabídnul statistiku HDP za 4. čtvrtletí. Podle předběžných údajů polská ekonomika poklesla o 2,4 %, pravděpodobně v důsledku velké revize ve 3. čtvrtletí, zatímco slovenská ekonomika mezičtvrtletně vzrostla o 0,3 %. Maďarská ekonomika v mezičtvrtletním srovnání naopak poklesla o 0,4 %.

Nejsledovanější statistikou včerejška byla bezpochyby lednová zpráva o růstu amerických spotřebitelských cen. Zdražování dle očekávání opět polevilo, meziročně se ceny zvýšily pouze o 6,4 %, tržní predikce však počítaly s lepším výsledkem v podobě 6,2 %. Přesto se jedná o nejnižší hodnotu inflace od října roku 2021. Americký dolar však z těchto dat příliš vytěžit nedokázal, vůči koruně se americká měna obchoduje v blízkosti úrovně 22,15 USDCZK, na hlavním měnovém páru kurz osciluje v okolí 1,0715 EURUSD. 

Více k očekávaným událostem ZDE