zpět

Americká ekonomika překvapila

27.7.2023

Americká ekonomika ve druhém čtvrtletí podle předběžných odhadů vzrostla o 2,4 %. Zrychlila tak svůj růst z předchozích 2,0 %. Trh naopak očekával zpomalení tempa růstu na 1,8 %.

K růstu americké ekonomiky přispěly výdaje spotřebitelů na zboží i služby, investiční výdaje (mimo rezidenční výstavbu) a výdaje státu. Naopak pokles nastal u exportu a rezidenční výstavby.

Obavy, které vyjadřovali ekonomové o osud americké ekonomiky na začátku roku se tak zatím nenaplňují. Ekonomové se obávali, že vysoká inflace a rostoucí úrokové sazby donutí spotřebitele omezit své výdaje. Ti ale zatím stále utrácejí nahromaděné úspory z dob pandemie, navíc nezaměstnanost v USA zůstává stále nízká.

Je sice vidět, že rostoucí úrokové sazby se podepsaly na poklesu rezidenční výstavby, ale Fed zřejmě již včera ukončil cyklus zvyšování sazeb, takže spolu s klesající inflací by se mohl vylepšit sentiment spotřebitelů i v této oblasti.

Americký dolar po této zprávě posiluje k hranici 1,1050 EURUSD. Lehce se zvýšily i sázky na to, že by přece jen Fed mohl letos ještě jednou zvýšit sazby (ale stále jsou velmi nízké).