zpět

Americká banka Goldman Sachs neplánuje vstup do světa kryptoměn

3.4.2024

Goldman Sachs se pevně drží svého přesvědčení, že kryptoměny nemají žádnou hodnotu. Šéfka banky Sharmin Mossavar-Rahmani, říká, že klienti nevyjádřili zájem o expozici na třídu aktiv, i po posledním vzestupu cen.

Goldman Sachs, nyní jedna z mála bank Wall Street, která toto dělá, neustupuje od své negativní pozice vůči kryptoměnám, protože nevidí žádnou hodnotu v tomto aktivu.

Sharmin Mossavar-Rahmani, hlavní investiční poradkyně banky Wealth Management, je dlouho známá svým skepticismem vůči Bitcoinu a dalším digitálním aktivům, a její názor se podle nedávného rozhovoru nezměnil.

"Nevidíme to jako investiční třídu aktiv," řekla Wall Street Journal, "My nejsme zastánci kryptoměn."

I poté, co konkurenční společnosti jako BlackRock a Fidelity dříve letos rozhodly zdvojnásobit své úsilí v kryptoměnovém odvětví poté, co klienti vyjádřili zájem o konkrétně Bitcoin, klienti Goldman Sachs s tím nechtějí mít nic společného, podle Mossavar-Rahmani.

Jedním z důvodů, proč nevidí hodnotu v tomto aktivu, je protože není možné skutečně vyhodnotit jeho hodnotu. "Pokud nemůžete přiřadit hodnotu, jak můžete být optimistický nebo pesimistický?" řekla.

Dokonce kritizovala odvětví za jeho pokrytectví, řka, že nadšenci do kryptoměn "všichni prohlašují demokratizaci financí, přesto hlavní rozhodnutí nakonec ovlivňují pouze několik málo ovládajících osob."

Na rozdíl od Goldman Sachs mnoho jeho konkurentů podniklo kroky k účasti v kryptoměnovém prostoru. Například J.P. Morgan Chase v roce 2020 spustil vlastní blockchainovou platformu, která nyní zaměstnává více než 100 lidí. Mezitím Citigroup Inc. zkoumá tokenizaci soukromých fondů.

Postoj Goldman Sachsu proti kryptoměnám ostře kontrastuje s strategickými kroky jeho konkurentů v finančním průmyslu. Zatímco jiní hlavní hráči jako J.P. Morgan Chase a Citigroup Inc. se vydali do světa kryptoměn s iniciativami jako jsou blockchainové platformy a průzkumy tokenizace, Goldman Sachs zůstává pevně zakotven ve své skepsi. Tento rozpor v přístupu odráží různé interpretace potenciálu a rizik spojených s digitálními aktivy mezi předními finančními institucemi.

Neochvějný postoj Sharmin Mossavar-Rahmaniho proti kryptoměnám zdůrazňuje složitosti spojené s jejich hodnocením v rámci tradičních finančních kruhů. Jako hlavní investiční poradce banky Wealth Management jednotka jeho skepticismus rezonuje v celém klientelském základu Goldman Sachsu. Navzdory výkyvům cen kryptoměn a zápalu kolem digitálních měn Mossavar-Rahmani udržuje opatrný pohled, zdůrazňuje důležitost hodnocení skutečné hodnoty v investičních procesech.

Se měnícím se narativem kolem kryptoměn ve finančním sektoru se kreslí nuancovaný obraz dynamiky průmyslu. Zatímco některé instituce přijímají příležitosti, které přináší digitální aktiva, jiné, jako je Goldman Sachs, zůstávají skeptické, což zdůrazňuje probíhající debatu o roli a budoucím směřování kryptoměn v mainstreamovém finančnictví. Tato rozmanitost perspektiv poukazuje na nezbytnost trvalého dialogu a kritické analýzy, jak se krypto prostředí nadále vyvíjí.

Tato rozdílná stanoviska vůči kryptoměnám odrážejí rozmanitost názorů a strategií v rámci finančního sektoru a poukazují na složitost, kterou přináší rychlý vývoj digitálních aktiv. Zatímco někteří vidí v kryptoměnách revoluční potenciál a možnost diversifikace portfolia, jiní se obávají nejistoty a nedostatečného dohledu nad tímto novým trhem.