zpět

Američané odkládají nákup nemovitostí

21.4.2022

Je to dobře vidět na nových datech z USA, podle kterých se meziměsíční prodeje starších domů propadly o 2,7 %. V březnu se takových domů totiž prodalo 5,77 mil., což ukazuje další pokles od začátku roku.

V rozhodování Američanů začínají hrát hlavní roli rostoucí úroky. Fed na posledním zasedání zvedl sazby a je jasné, že letos by američtí centrální bankéři měli jít se sazbou nahoru ještě 6x. To bude mít ve výsledku negativní dopad na trh nemovitostí a prodeje budou postupně klesat.

Krátkodobě se situace může změnit právě kvůli očekáváním. Stejný efekt jsme viděli a částečně vidíme i v ČR. Růst sazeb je sice pro kupujícího nepříjemný, ale zvýšený zájem o nemovitosti jde na vrub tomu, že lidé často chtějí stihnout nakoupit nemovitost ještě s nižší sazbou. Vidina růstu sazeb v budoucnu totiž znamená, že si dům či byt delší dobu nekoupí, a tak nákup uspíší. Toto chování rapidně zvedá ceny samotných nemovitostí.

Fed by měl utáhnout měnovou politiku na každém jednom zasedání během letošního roku a příští rok by měl pokračovat, a i když nejspíš s pomalejším tempem. Růst sazeb je v reakci na zvedající se ceny v ekonomice, což vidíme prakticky ve všech zemích.

Jestliže letos v březnu se prodalo 5,77 mil. domů, krátce po vypuknutí pandemie v březnu 2020 se jich prodalo jen něco málo přes 4 mil. Vůbec nejhorší za delší dobu to bylo v červenci roku 2010, kdy se existujících domů propadlo jen necelých 3,5 mil. I když je březnové číslo mírným zklamáním, z tohoto úhlu pohledu se nejedná o špatný výsledek. Ukazuje však na budoucí negativní trend.