zpět

Alternativa CBDC k systému SWIFT? Jaký je potenciál projektu mBridge?

8.11.2023

Jednou z hlavních výzev přeshraničního obchodu jsou související překážky, jako jsou transakční náklady, nelikvidita měny, neprůhlednost a dokumentace. Velkoobchodní digitální měny centrálních bank (CBDC) byly označovány za potenciální řešení těchto problémů. Složitost stávajících finančních a obchodních systémů spolu s nedostatkem regulačních rámců a jednotných standardů však činí ze zavedení velkoobchodních CBDC náročný úkol.

Do hry vstupuje mBridge, společný podnik, na němž se podílejí centrální banky Hongkongu, Číny, Thajska a Spojených arabských emirátů a také inovační složka BIS. Cílem projektu je otestovat životaschopnost CBDC pro přeshraniční obchod a zefektivnit platby mezi komerčními bankami v různých jurisdikcích. Připojením bank k síti, kterou společně spravuje jejich centrální banka, se mBridge snaží odstranit překážky a obejít systém  SWIFT, který v současnosti dominuje globálním financím.

Globální dosah mBridge

Od ostatních projektů CBDC se mBridge liší rozsáhlou spoluprací. Kromě pěti hlavních účastníků se k němu jako pozorovatelé připojilo dalších 25 oficiálních subjektů, včetně MMF, Světové banky a centrálních bank z 23 zemí. Toto globální zastoupení činí z mBridge významného hráče v úsilí o vytvoření alternativního finančního systému.

Ačkoli je mBridge především čínským projektem s mezinárodním partnerstvím, jeho potenciální dopad přesahuje hranice Číny. Projekt pokrývá celou řadu případů použití, včetně vydávání cenných papírů na bázi blockchainu, pojistných plateb pro více jurisdikcí, programovatelného financování obchodu a vypořádání devizových obchodů. Navíc cíl mBridge propojit komerční banky napříč regiony znamená potenciál pro regionální aliance, které zpochybní dominanci amerického dolaru.

Úloha blockchainu a technického vývoje

Po překročení koncepční fáze dosáhl mBridge pokroku v technické realizaci. Původně vyvinutý na vlastním blockchainu založeném na jazyce Solidity společnosti Ethereum přešel mBridge na protokol Dashing vyvinutý Institutem pro výzkum digitálních měn PBoC. Tento posun slibuje vyšší škálovatelnost a nižší latenci, což zlepšuje funkčnost projektu pro přeshraniční transakce.

Kromě toho je blockchain mBridge relativně decentralizovaný, přičemž každá zúčastněná centrální banka provozuje validační uzel. Tento přístup s více uzly zajišťuje konsensus sítě, zatímco komerční banky mohou provozovat uzly, které nejsou validátory, což zvyšuje celkovou bezpečnost a odolnost systému.

Přestože projekt mBridge je velkým příslibem, stále čelí významným výzvám. SWIFT se svou sítí více než 11 000 přidružených bank má silný vliv na globální finance. Vytěsnění systému SWIFT a dosažení širokého rozšíření na trhu bude těžký boj. Kromě toho může přijetí mBridge mezi tradičními finančními institucemi bránit konzervativní povaha bank spolu s náklady na zavedení systémových změn.

I když však mBridge zůstane geograficky omezena na Čínu a její hlavní obchodní partnery, potenciální objem transakcí je značný. Stávající čínská CBDC spolu s rozšiřujícím se hospodářským dosahem umožňuje, aby mBridge měla významný dopad, zejména v regionálním obchodě.

Projekt mBridge představuje přesvědčivou alternativu k současnému přeshraničnímu finančnímu systému, kterému dominuje systém SWIFT. I když existují problémy a omezení, díky globální spolupráci, technickému vývoji a potenciálnímu objemu trhu stojí za to projekt mBridge sledovat. Vzhledem k tomu, že se rovnováha sil v globálních financích stále mění, může mBridge hrát významnou roli při utváření budoucnosti přeshraničních transakcí.