zpět

Akcie společnosti Bayer se za jediný den propadly o 19 procent

21.11.2023

Německá společnost Bayer bojuje s citelným propadem cen akcií. Během pondělí došlo k největšímu poklesu v historii firmy a během pár hodin německý podnik odepsal na tržní hodnotě necelých 8 miliard euro, což je v přepočtu zhruba 192 miliard korun.

Důvodem je zejména neúspěch v právním sporu o odškodné v kauze Roundup a současném ukončení klinických testů klíčového léku asundexian kvůli nedostatečné účinnosti.

Akcie společnosti Bayer se tím v pondělí propadly na nejnižší úroveň za posledních 10 let. Ukončení pozdní fáze testování antitrombotického léku kvůli nedostatečné účinnosti je velkou překážkou, která zaskočila i investory.
Tento medikament podle nezávislé komise nedosahuje požadované účinnosti, a to hlavně pokud jde o prevenci mrtvice a systémové embolie u pacientů s formou abnormálního srdečního rytmu zvaného fibrilace síní. Rozhodnutí studie označili za významně negativní i experti ze společnosti Morgan Stanley.

Vedení společnosti ale slibuje, že v dalších studií s asundexianem pro prevenci mrtvice bude pokračovat. Je ale zřejmé, že tržní příležitosti se rázem citelně snížili a vedení podniku si musí položit otázku, jestli s tímto lékem pracovat i v případě starších pacientů, kde byla účinnost velmi nízká.

V posledních dnech vyšlo zároveň najevo, že skupina Bayer má podle soudu v americkém státě Missouri vyplatit odškodné ve výši 1,56 miliardy amerických dolarů za zdravotní problémy, které vznikly kvůli používání přípravu Roundup. I to mělo na pondělní propad cen akcií významný vliv.

Americký soud totiž dal za pravdu skupině žalobců, kteří dnes trpí rakovinou krve. Ta podle nich vznikla hlavně kvůli používání chemického přípravu v dobách, kdy zahradničili. Firma Bayer se ale může ještě odvolat. Každopádně se pro Bayer jedná již o čtvrtou porážku u amerických soudů v řadě, a to i přesto, že vedení podniku tvrdí, že některé interní studie jasně ukazují, že přípravek RoundUp je pro lidské zdraví bezpečný.

Německá společnost v posledních měsících silně doplatila i na energetickou krizi. Podniká totiž v odvětví, které je velmi energeticky náročné. Válka na Ukrajině a s ní související reakce investorů se však propsala i do firemního hospodaření, což investoři rovněž vnímají negativně. Konkurenceschopnost podniku se tím může ve střednědobém horizontu snížit a postihnout by to mohlo i firemní hospodaření.

Ve prospěch akcií skupiny Bayer každopádně hovoří fakt, že Evropská komise před pár dny prodloužila licenci k používání pesticidu glyfosát, tedy látku, na které je přípravek RoundUp postaven.

Ke společnosti Bayer je potřeba uvést, že jde o mezinárodní společnost se sídlem v Německu, která se specializuje na farmaceutický průmysl a oblast zemědělství. Založil ji v roce 1863 Friedrich Bayer a jeho partner Johann Friedrich Weskott. Původně se zabývala výrobou barviv, ale postupně se rozšířila do farmaceutického průmyslu a chemických produktů. Podnik vyrábí širokou škálu léčivých přípravků, včetně léčiv na kardiovaskulární onemocnění. Mezi nejpoužívanější a nejznámější léky se řadí hlavně Aspirin.