zpět

Akceptace Bitcoinu stoupá: Počet globálních obchodníků se v roce 2023 ztrojnásobuje

8.1.2024

Bitcoin v roce 2023 mění svět, když se téměř třikrát zvyšuje počet globálních obchodníků, kteří přijímají tuto kryptoměnu. Podniky po celém světě, od restaurací a barů po obchody a služby, nyní akceptují Bitcoin jako legitimní formu platby

Zjistěte, jak Bitcoin stále více proniká do mainstreamu, když se počet globálních obchodníků přijímajících tuto kryptoměnu zvýší o 174 % v roce 2023.

Přijímání Bitcoinu jako formy platby nadále nabírá na síle. Podle nejnovějších údajů od BTC Map, předního poskytovatele mapování obchodníků přijímajících Bitcoin, se počet globálních obchodníků přijímajících platby Bitcoinem téměř ztrojnásobil v roce 2023. Na začátku roku přijímalo Bitcoin 2 207 míst, a do konce roku se toto číslo zvýšilo na úctyhodných 6 126. Od restaurací a barů po obchody a různé další služby si podniky po celém světě uvědomují výhody přijímání Bitcoinu jako legitimní platební možnosti. Tento významný nárůst obchodníků přijímajících Bitcoin přináší vzrušující příležitosti jak pro nadšence Bitcoinu, tak pro širší ekonomiku.

Zatímco celkový počet obchodníků přijímajících Bitcoin mírně klesl z vrcholu 6 590 v září, celkový trend naznačuje rostoucí akceptaci a integraci Bitcoinu do obchodního ekosystému. BTC Map, která spoléhá na data z open-source mapovací platformy OpenStreetMap, slouží jako neocenitelný zdroj pro podniky i uživatele hledající místa přijímající platby v Bitcoinu. Tento nárůst počtu obchodníků lze částečně přičíst aktivním příspěvkům uživatelů do mapovací databáze, kdy stále více lidí uznává výhody používání Bitcoinu pro transakce.

Tato expanze není omezena na jednu oblast; je to globální fenomén. Zejména Evropa, Spojené státy a Latinská Amerika se staly horkými místy pro přijímání Bitcoinu. V Asii vyniká Filipíny s stovkami obchodníků přijímajících Bitcoin, zatímco ve východní Asii a zejména v Číně zaostává kvůli regulatorním omezením souvisejícím s kryptoměnami.

Zajímavým způsobem tento vzestupný trend přijímání Bitcoinu přetrvával i přesto, že hodnoty této kryptoměny byly v průběhu roku volatilní. Zatímco sběr dat závisí na dobrovolných příspěvcích a nemusí zahrnovat každého jednotlivého obchodníka, celkový nárůst počtu obchodníků přijímajících Bitcoin ukazuje na povzbudivý trend rostoucí akceptace a integrace Bitcoinu do našich každodenních životů.

V loňském roce crypto.news informovala o panelu vedoucích osobností Bitcoinu, kteří diskutovali o výzvách a příležitostech globálního přijímání Bitcoinu na konferenci Plan B. Jedním z významných témat, která byla během diskuse zdůrazněna, byla obtížnost zavádění nových uživatelů a obchodníků, zejména v kulturně různorodých kontextech. Například i v El Salvadoru, kde je Bitcoin legálním platidlem, přetrvávají překážky při plném přijímání plateb v Bitcoinu obchodníky. Panel zdůraznil důležitost vzdělávání jako klíčového nástroje při překonávání těchto překážek. Podtrhli potřebu uživatelsky přívětivých aplikací, které zjednodušují složité technologie, umožňují snazší přístup k Bitcoinu širšímu publiku a usnadňují jeho běžné přijímání

Navzdory občasným kolísáním hodnoty kryptoměny během roku 2023 se zdá, že Bitcoin si stále upevňuje svou pozici jako přijímaná forma platby. I když byl zaznamenán mírný pokles od vrcholu v září, celkový trend indikuje rostoucí akceptaci a začlenění Bitcoinu do podnikatelského prostředí. S růstem obliby Bitcoinu se také zvyšuje tlak na legislativu a regulátory, aby přizpůsobili své postavení kryptoměnám.