zpět

„Mírotvůrce“ na věčné časy si bere to, co už vlastně má

22.2.2022

Putin posílá na území Ukrajiny armádu, aby tam dle slov Kremlu zabránil "genocidě" na ruském obyvatelstvu. Západ by mohl dnes začít s představováním sankcí. Akciové trhy jsou pod tlakem a ztrácí. Jestřábí projev guvernérky Fedu M. W. Bowmanové přispěl k posílení dolaru.

Včerejší obchodování se neslo až do večera v relativně poklidném duchu. Ke klidu přispěl i svátek v USA, takže hlavní akciové trhy zůstaly zavřené. Koruna v odpoledních hodinách začala mírně ztrácet a zakončila obchodování nad 21,40 po tom, co Vladimir Vladimirovič Putin podepsal dekrety o uznání západem neuznávané Doněcké a Luhanské lidové republiky. Česká koruna zatím na situaci na Ukrajině reaguje umírněně. Větší ztráty si pak připsala proti americkému dolaru, kde končila seanci nad 21,60 USDCZK. Těžko někoho překvapí propad ruského rublu napříč měnovými páry. Proti dolaru včera dokázal rubl oslabit o více než 4 %. Včerejší svíčka na denním grafu moskevské akciové burzy je zbarvena do ruda a ukazuje propad o více než 15 %. Ušetřeny nezůstávají ale ani americké akciové indexy. V předobchodní fázi se NASDAQ100 obchoduje proti páteční zavíračce o zhruba 2,5 % níže. Zlato se zabydluje nad 1900 USD za unci a výnosy na vládních dluhopisech tak zamířily výrazně níže.

Putinovu proslovu předcházel komentář guvernérky Fedu a členky FOMC M. W. Bowmanové k americké inflaci a výhledu měnové politiky. V komentáři zaznělo, že je potřeba proti vysoké inflaci rázně zasáhnout. Dále Bowmanová komentovala připravenost amerického trhu práce na zvyšování sazeb, kterým Fed podmiňuje zahájení normalizace úrokových sazeb. Včerejší projev guvernérky působí kontrastně s pátečním komentářem jiného člena FOMC J. C. Williamse. Ten nevidí důvod zahajovat návrat k normálním sazbám zvýšením rovnou o 50 bb. Připomeňme si ještě více než týden starou reakci J. Bullarda na rekordně vysokou inflaci v USA, který je zastáncem ráznějšího zvýšení již v březnu. Zjevně ani v radě FOMC nepanuje jednoznačný postoj k řešení vysoké inflace. Optikou dnešního dne to vypadá spíše na zvýšení pouze o 25 bodů. Fed zřejmě nebude chtít ještě více zatápět akciovým trhům, které se díky snaze obnovit Sovětský svaz dostávají pod tlak. O to více se pak vzdaluje zvyšování sazeb ze strany ECB, která volí mezi bahnem vysoké inflace (nezvýší sazby) a louží vysoké obsluhy dluhu (zvýší sazby) vysoce zadlužených zemí eurozóny.

Makrokalendář má dnes rozhodně co nabídnout, přesto budou dnešní data hrát druhé, možná třetí housle. Středem pozornosti bude na nejbližší období dění kolem invaze na Ukrajinu a reakce západu v podobě slibovaných sankcí vůči Rusku. Putinovské Rusko je na sankce zřejmě připravené a počítá s nimi. Pokud by západ našel shodu na odstřihnutí Ruska od SWIFTU pak dost jistě Rusko odstřihne Evropu od plynu a ropy. Při anexi Krymu se odstřihnutí Ruska od SWIFTU také hodně skloňovalo, zvítězil ale spíše blahobyt evropského obyvatelstva. Rozhodování o podobě sankcí bude pro evropské politické špičky těžší než před sedmi lety, míra inflace byla totiž na úplně jiných hodnotách.

Maďarská centrální banka dnes bude pokračovat ve zvyšování úrokových sazeb. Hlavní sazba by se měla posunout z 2,9 % na 3,4 %.

Agentura IFO zveřejní svůj pravidelný report. Klíčový bude tradičně IFO Business Climate Index.

Z USA budou důležité indexy nákupních manažerů (PMI) ze sektorů výroby a služeb. Index cen nemovitostí za prosinec zřejmě nic zásadního nepřinese.