zpět

Ruská inflace výrazně zpomalila, ale…

13.4.2023

Spotřebitelské ceny v březnu meziročně vzrostly pouze o 3,5 %, což představuje neskutečně velké zpomalení, protože ještě minulý měsíc ceny rostly o 11 %.

Hlavním důvodem je skokové zdražení loni v březnu oproti únoru, což souvisí se začátkem invaze na Ukrajinu. V dalších měsících bude do spotřebitelských cen pozitivně promlouvat zejména vysoká srovnávací základna s loňským rokem. Tento faktor bude hrát prim po celý letošní rok.

Proti tomu hovoří dva faktory. Tlak na růst cen zboží na pultech obchodů tkví především v pádu rublu. Centrální banka musela okamžitě po invazi zvednout skokově sazby na 20 %. Následovala řada měsíců, kdy šly sazby postupně dolů, aby se neškrtila ruská ekonomika, ale nízké sazby budou znamenat vyšší růst cen.

Dalším výrazně PROinflačním faktorem je situace na trhu práce. Kvůli nuceným odvodům statisíců mužů do války se ruský trh práce ocitl bez pracovní síly a firmy jsou tak nuceny jít se mzdou nahoru, aby nalákaly pracovníky, kteří jsou na trhu volní, případně, aby je přetáhly z jiného zaměstnání. To povede k nerovnováze a k tomu, že inflace by měla začít znovu stoupat.