zpět

Nový guvernér ČNB „vyděsil“ korunu

12.5.2022

Koruna výrazně ztratila po jmenování nového guvernéra ČNB. Dolar nejdražší za poslední dva roky. ECB zřejmě začne v létě zvyšovat sazby na euru.

Středeční obchodování se koruně „nepovedlo“. O jmenování Aleše Michla novým guvernérem ČNB se již několik dní spekulovalo. Poté, co bylo jmenování v 11:00 oficiálně oznámeno, koruna zaznamenala během necelé půlhodiny oslabení o 40 haléřů téměř na 25,40 EURCZK. Po menší korekci později krátkodobě ještě oslabila na 25,48 EURCZK. Důvodem ztrát koruny je známý negativní postoj Aleše Michla ke zvyšování úrokových sazeb, kdy dlouhodobě patří ještě s Oldřichem Dědkem k „dvouhlavé menšině“. Ke konci června končí mandát dvěma podporovatelům utahování měnové politiky Tomáši Nidetzkému a Vojtěch Bendovi. I vzhledem k dnešnímu vyjádření prezidenta Zemana se dá předpokládat, že bude chtít do bankovní rady jmenovat další představitele názoru sazby nezvyšovat. Důvodem oslabování koruny je z velké části výhled potenciálně méně úročené české koruny a tím pádem menších zisků z jejího držení. Dalším důvodem je nejistá odpověď na otázku, zda by ČNB byla i nadále ochotná v případě slábnutí koruny sáhnout k přímým devizovým intervencím s cílem ji podpořit, tak jako to provedla v březnu. Pro dnešek očekáváme obchodování koruny v mantinelech 25,30 – 25,50 EURCZK.

Proti dolaru poprvé za poslední dva roky koruna oslabila na 24,20 USDCZK, důvod tentokrát ani tak nespočíval v posilujícím dolaru, jako spíše ve zmíněném oslabování české koruny. Dolar měl dopoledne tendenci na trhu lehce ztrácet. Důvodem byl další hlas zmiňující brzké zvyšování sazeb na euru, když se v tomto duchu včera vyjádřil guvernér francouzské centrální banky a představitel ECB François Villeroy de Galhau. Odpolední dubnový výsledek americké inflace dolaru přinesl opětovné posílení a atak hranice 1,0500 EURUSD. Zdá se, že americká inflace má svůj vrchol již za sebou, ale meziroční růst spotřebitelských cen o 8,3 % byl stále o něco vyšší, než se očekávalo. U dolaru dnes počítáme s obchodováním v rozmezí 24,00 – 24,30 USDCZK.

Očekávané finanční události v ČR a Visegrádu

Ze střední Evropy se dnes žádných kurzotvorných zpráv nedočkáme.

Očekávané finanční události v Evropě

Z evropských dat stojí za zmínku především ta z Velké Británie, když se zpoza kanálu La Manche dnes dočkáme předběžného výsledku HDP za 1Q 2022, obchodní bilance a průmyslové výroby.

Očekávané finanční události ve světě

Kromě obvyklých čtvrtečních dat z amerického trhu práce dorazí také dubnový Index cen výrobců (PPI). Oproti březnu se počítá s mírným poklesem, ale očekává se stále meziroční růst výrobních cen o více než 10 %.