zpět

Řítí se Čína do obřího průšvihu? 2. část

5.8.2022

Největší světové developerské společnosti ve velkých finančních problémech. Čínská vláda zatím váhá, jak se k celému problému postaví. Tisícihlavé davy protestují v desítkách čínských měst. Desetitisíce Číňanů odmítají splácet své hypotéky.

V červenci oběhly svět záběry tisícihlavých protestů z mnoha čínských měst, což je něco, na co jsme nebyli zvyklí nejen my, ale především vedení čínské komunistické strany, které od svých „oveček“ očekává absolutní poslušnost. V návaznosti na protesty se objevují zprávy, že desetitisíce Číňanů odmítají splácet své hypotéky, dokud nedojde k obnovení pozastavených staveb nebo alespoň k jejich započetí (leckdy se stavět ještě ani nezačalo). Díky cenzuře, která je uvalena na „nepříjemné“ informace pro tamní režim, se dá jen těžko odhadovat, o jak velké protesty se v reálu v Číně jedná a kolik lidí vlastně přestane své splátky hypoték bankám zasílat. Hypotéky na ještě nepostavené nemovitosti v roce 2021 činily 90 % všech v Číně prodaných nemovitostí. Pokud by došlo k pozastavení splátek hypoték všech 320 projektů, u kterých je hromadný bojkot splátek hypoték avizován, bavíme se zde o hypotékách v úhrnu téměř 300 mld USD. K tomu navíc celá řada dodavatelů stavebních materiálů oznámila, že přestanou bankám splácet své půjčky, pokud nedostanou od developerů zaplaceno. Jen společnost Evergrande dluží dodavatelům cementu, železobetonu, nátěrů apod. cca 100 mld. USD. Celá tato situace rozhodně důvěře v čínský sektor realit nepřispívá. Pokud by se ale nedůvěra přelila i do čínského bankovního sektoru a vedla by k hromadným výběrům vkladů střadatelů, bavíme se zde o úplně jiné situaci a potenciální finanční katastrofě, proti které by byl pád americké banky Lehman Brothers z roku 2008 naprosto nezajímavý.

Hromadné protesty obyvatel v Číně se tamnímu vedení aktuálně vůbec nehodí. Ukazují totiž na velkou nespokojenost části obyvatelstva před podzimním 20. celostátním sjezdem čínské komunistické strany, kde se stále očekává třetí zvolení Si Ťin-pchinga prezidentem. To se ještě před několika měsíci bralo jako jistá věc, ale od jara se objevují zprávy o revoltě části komunistických funkcionářů proti jeho osobě především z důvodu zpomalujícího ekonomického růstu a způsobu řešení pandemie COVID-19. V posledních několika týdnech se objevují spekulace, že ještě donedávna nezpochybnitelný vůdce Si Ťin-pching by nemusel vůbec kandidovat a raději své místo přenechá někomu jinému.

Co vlastně čínská vláda může s doutnajícím požárem ve stavebnictví a trhu realit dělat? Když se loni na podzim dostal do problémů obří čínský developer Evergrande, čínská vláda razantně odmítla, že by měla poskytnout jakoukoliv pomoc. Dnes ale čelí tak obrovskému potenciálnímu problému, že si zřejmě nebude moci dovolit nechat developery a především banky, co poskytly finanční prostředky, padnout. Zkrátka proto, že celá řada subjektů je příliš velká a jejich pád by způsobil problémy celé ekonomice (anglicky „too big to fail“). Na konci července agentura Reuters zveřejnila, že čínská vláda plánuje zřízení fondu s prostředky ve výši až 300 mld. juanů (cca 44 mld. USD) na pomoc developerům. To ale není ani zdaleka dostatečná suma, pokud by se v problémech ocitla větší část čínského realitního trhu.

Význam stavební výroby v čínské ekonomice v posledních letech vzrostl tak, že stavební výroba generovala až 30 % čínského HDP. Problémy ve stavebním sektoru se již nyní projevují v celkovém výsledku čínského HDP, který za 2Q 2022 vzrostl pouze o 0,4 % S výjimkou jednoho „covidového“ kvartálu jde o nejhorší výsledek za posledních minimálně 30 let. Dle odhadů společnosti Standard & Poor's poklesnou letošní prodeje nemovitostí v Číně o třetinu. Až šokující hodnotou je fakt, že nemovitosti představují možná až 70 % majetku čínské střední třídy, která dnes čítá cca 400 mil. lidí. Číslo naznačuje, jak výrazně by se snížil majetek této zásadní vrstvy obyvatelstva, pokud by došlo k výraznějšímu poklesu cen realit v Číně.

Aktuální situace zřejmě předznamenává zásadní změny v čínském hospodářství, když bude nutné značnou část zdrojů přeorientovat jinam než do stavebnictví. Důvodem je i fakt, že poslední dva roky již dochází k poklesu růstu migrace z čínského venkova do měst. Pokud se nepovede problém čínské vládě nějak vyřešit, není vůbec nereálné, že se bavíme o počátku velké finanční krize, která by se postupně přelila do celého světa.