zpět

Osobnost týdne: Dušan Mlynarčík, JK Jitka Kudláčková Jewels s.r.o.

Dušan Mlynarčík je jednatelem ve společnosti JK Jitka Kudláčková, která se zabývá výrobou šperků ze zlata a z exkluzivních kamenů. Firma vznikla v roce 1991 a v roce 1996 otevřela svoji první kamennou prodejnu. Postupem času firma prošla signifikantním vývojem a od roku 2010 provozuje prodejnu propojenou se samotnou výrobnou šperků o rozloze necelých 400m2. Milovník hokeje a přírody doporučuje každému alespoň jednou za život přečíst Bibli. Důležitý je podle něj také pracovní tým skládající se z lidí z různých generací.

Jednatel společnosti nám odpověděl a popsal, jaké byly jeho začátky v podnikání a jak se momentálně jeho firma potýká se složitostmi dnešní doby.

Naše firma JK Jitka Kudláčková - obchodní značka (dle obchodního rejstříku je to JK Jitka Kudláčková Jewels s.r.o.) se zabývá výrobou a prodejem kvalitních zlatých šperků s přírodními kameny a perlami. Vlastníky jsme rovným dílem já a moje žena Jitka Mlynarčík Kudláčková, jejíž jméno za svobodna je v názvu firmy obsaženo. Moje žena je původně zlatnice a obor také vystudovala. Firma začala prakticky v roce 1991, kdy Jitka dostala první živnostenský list, tehdy už jsme spolu chodili a já jí pomáhal. V roce 1996 jsme otevřeli první obchod, následně jsme si vyzkoušeli obchodní centra jako Palác Flora apod. a od roku 2010 provozujeme na Brumlovce v budově Filadelfie (v tomto roce se firma přetransformovala na s.r.o.) na necelých 400m2 showroom, který je propojený s výrobou šperků. Firma má v současnosti cca 20 členů týmu (zlatníci a designeři, prodejní tým a administrace), roční obrat necelých 100mil CZK.

Naše jedinečnost je v tom, že nabízíme vlastních originálních cca 25 kolekcí šperků, zabýváme se zakázkovou výrobou, vše s vysokým podílem ruční práce. Naší filozofií je osobní přístup ke klientům.

Jaké byly vaše začátky v podnikání a co byste v dnešní době doporučili těm, kteří si chtějí také splnit své podnikatelské sny?

Začátky byly zajímavé, prakticky jsme ani jeden nechtěli pracovat v pomalu umírajících socialistických podnicích a přišlo nám s Jitkou tak nějak samozřejmé, že půjdeme cestou podnikání a svobody. Doba po sametové revoluci tomu pomáhala. Tehdy jsem provozoval restauraci a okolo roku 2000 jsem podnikal v oboru nemovitostí a výstavby bytů.

Co bych doporučil budoucím podnikatelům? Najít si obor nebo profesi, cíl, o kterém jsem přesvědčen, že ho chci dělat, že mě láká a naplňuje a že se v něm chci i zdokonalovat a žít a jsem ochoten proto přinést i určité oběti a podstoupit překážky. Najít si k sobě parťáky a lidi, kteří to mají stejně, ve firmě ideálně alespoň na klíčových místech. K věcem, kterým v podnikání nerozumím (např. marketing, právo, vyhledávání zaměstnanců, psychologie motivace v týmu apod…) si najít odborníky, zkušené lidi. Při prvotních neúspěších se nevzdávat, při úspěších se nestát pyšným. Naslouchat týmu, klientům a také rozpoznat, kdy musím vzít odpovědnost do svých rukou a rozhodnout. Jednoduše si uvědomit, že svoboda podnikání je skvělá věc, ale má i druhou stranu mince a tou je především odpovědnost a obětavost.

Jak na vás dopadá inflace, se kterou se Česká republika momentálně potýká?

Vnímám, že určitá skupina našich klientů je v obavách z budoucna, na druhou stranu nabízíme šperky v poměrně širokém cenovém rozpětí. U všech skupin zákazníků vidíme, že si i přes dnešní nelehkou situaci chtějí udělat radost (šperk je totiž nejčastěji o vztahu muže k ženě), a také investovat, přeci jenom děláme se zlatem a přírodními kameny, navíc často s originálním designem.

Z pohledu nákladů firmy je samozřejmě nepříjemné, že dolar je silný a kurz stále roste, zlato a kameny se na něj vážou, což pro nás znamená vyšší náklady.

Vztahy s obchodními partnery jsou pro byznys klíčové. Každá firma má svůj způsob, jak se je snaží udržet a podpořit. Jak k této věci přistupuje vaše firma?

S většinou našich dodavatelů máme osobní vztahy, s domácími i těmi ze zahraničí. V našem oboru je velmi důležitá spolehlivost. Musíte mít jistotu, že kámen, který vám právě váš dodavatel posílá z druhého konce světa je v té kvalitě, která je deklarovaná.

Vzhledem k dlouhodobě nízké nezaměstnanosti v ČR se firmy neustále potýkají s nedostatkem kvalitních lidí. Trh práce je vyčerpaný, co děláte, abyste získali kvalitní nové kolegy, a udrželi spolehlivé stávající zaměstnance?

Mohu mluvit jen za naši firmu. I když pracujeme se zlatem, tím skutečným jsou naši zaměstnanci. Máme velmi malou fluktuaci, k výběru nových kolegů se snažíme přistupovat poctivě a jasně definovat, jaké místo chceme obsadit. Hraje zde roli profese, osobní vlastnosti, ale i týmovost. Zastávám názor, že v našem kolektivu mají být různé generace.

Následně je podstatná motivace, která může být u každého jiná. Někdo chce tvořit, jiný je rutinér, dalšího naplňuje kontakt s klienty. A protože nejsme velká firma, tak nepotřebujeme hledat hodně lidí a vždy jsme zatím ty správně našli.

Kde spatřujete největší výhody českých firem? V čem za zbytkem světa pokulháváme a co je naopak naší rozdílovou kvalitou?

Můžu mluvit jen za náš obor a naší firmu, naší prioritou je vyrábět a navrhovat si vše sami. Máme v týmu lidi se světovými zkušenostmi a to je skvělé. Díky tomu máme možnost srovnání a přináší nám to oživení v designu a technologiích. Čeští zlatníci měli vždy vynikající jméno v zahraničí a já jsem přesvědčen, že jdeme ve šlépějích starých českých mistrů.

Když potřebujete dobít „baterky“, najít novou inspiraci nebo se jen zrelaxovat a pobavit, jaký je váš recept?

Pro mě osobně je to příroda, chalupa, to je relax. Dobře také vypnu u hokeje, kterému se amatérsky již roky věnuji. Určitým relaxem jsou i moje děti a přátelé. Odpočívám také u knihy, filmu. V profesním životě jsou pro mě relaxem zahraniční veletrhy z našeho oboru a kameny.

Co by každý člověk měl podle vás alespoň jednou za život udělat? (Jakou knihu si určitě přečíst, jaké místo na světě navštívit, co zajímavého prožít?)

Dle mojí zkušenosti je dobré být čas od času jen sám se sebou, zvláště když profesně potkávám hodně lidí a jsem aktivní v týmu. Kniha, kterou bych doporučil, je Bible. Její čtení nikdy nekončí a pokaždé se dozvíte něco nového. Ideálně je mít k tomu průvodce, anebo studijní výklad.

A to nejdůležitější, život by se měl žít s radostí a všechny starosti umět přijmout.