zpět

Odsouzení zakladatele Binance na 4 měsíce

2.5.2024

Pokorný Changpeng "CZ" Zhao byl odsouzen k čtyřem měsícům ve federální věznici za svou zjevně omezenou roli v nelegální činnosti na burze Binance, kterou založil v roce 2017.

Soudce Richard Jones z okresu Seattle specificky zdůraznil mnoho příspěvků CZ na charitu, stejně jako jeho ochotu převzít zodpovědnost, a zároveň snížil myšlenku, že by CZ měl jakékoliv předchozí vědomí toho, že Binance úmyslně páchá zločiny.

Trest je vyšší, než žádali advokáti CZ (ti prosazovali maximálně domácí vězení), ale nižší než oficiální směrnice k trestání a to, co žádali prokurátoři amerického Ministerstva spravedlnosti (36 měsíců). Je pozoruhodné, že místo toho, aby se bránil vydání, CZ dobrovolně přijel do USA, aby se postavil před soud. Výsledek je nejnovějším signálem, že pokud byste byli přistiženi při páchaní trestného činu je nejlepší spolupracovat.

To je jednoduché a jasné pochopení, které vychází z porovnání CZ se Samem Bankmanem-Friedem, zakladatelem a podvodníkem konkurenční burzy FTX, který byl v březnu odsouzen na 25 let vězení a nikdy skutečně nepřiznal svou krádež klientských fondů v miliardách dolarů. CZ byl samozřejmě obviněn z toho, že nezabezpečil nutnou infrastrukturu pro dodržování předpisů o převodu peněz, nikoli z toho, že by kradl od zákazníků.

Stojí také za zmínku, že kromě věznění v Washingtonu státě zaplatil Zhao pokutu ve výši 50 milionů dolarů spolu s obrovskou dohodou o vyrovnání ve výši 4,3 miliardy dolarů, kterou zaplatil Binance.

Dennis Kelleher, spoluzakladatel veřejné služby Better Markets, říká, že relativně krátký trest dokazuje, že "zločin se vyplácí". Zhao si zachová svůj podíl v Binance, největší kryptoměnovou burzou podle objemu a rozsáhlé osobní bohatství. Advokát DOJ Kevin Mosley tento bod zdůraznil: „Porušení amerického práva nebylo pro něj náhodnou součástí jeho plánu, jak vydělat co nejvíce peněz. Porušení zákona bylo nedílnou součástí tohoto úsilí.“

CZ, rodinný muž
Bývalý výkonný ředitel má syna ve věku univerzitního studenta, který seděl vedle jeho matky a synovce během slyšení o jeho odsouzení. Dílčí dopisy napsané na podporu Zhaova charakteru ho popisují jako "rodinného člověka".

Zhao svědčil během případu o svém pocitu viny za své činy (a opomenutí) a o své ochotě převzít zodpovědnost za chyby, které udělal, když vedl Binance. Na rozdíl od toho, jak poznamenal soudce dohlížející na případ SBF, SBF nikdy nenabídl "slovo lítosti za spáchání hrozných zločinů.

Však je třeba poznamenat, že CZ nebyl sám, kdo spolupracoval s americkou vládou, ale i Binance samotná se přizpůsobila. Společnost  Binance souhlasila s přiznáním "nezávislého monitoru dodržování předpisů", který bude přezírat transakce, které se na platformě odehrávají, po dobu tří let. To by mohly být neocenitelné údaje pro vládní agentury, které hledají zločince využívající blockchain.

Vzhledem k tomu, že státy jako Venezuela, Írán a Severní Korea se všechny obrátily kryptoměnami jako způsobem financování, by tyto informace mohly být, jak upozorňuje Liz Lapatto z The Verge, "geopoliticky významné". Kdo ví. Co je v této fázi jasné, je, že se vyplatí spolupracovat.

V této době je důležité si uvědomit, že tato událost má širší dopady na kryptoměnový průmysl jako celek. Spolupráce CZ a Binance s americkými úřady signalizuje, že regulace a dodržování právních předpisů se stávají klíčovými faktory pro udržení legitimacy a stability kryptoměnového trhu. Tento případ může sloužit jako precedent pro další burzy a kryptoměnové platformy, které by mohly čelit podobným výzvám v budoucnosti, a mohl by posílit tlak na celosvětovou regulaci kryptoměn.