zpět

Morgan Stanley umožní 15 000 makléřům nabízet Bitcoin ETF

25.4.2024

V nejnovějším vývoji bankovní gigant Morgan Stanley uvedl, že umožní svým 15 000 makléřům distribuci nově zavedených fondů Bitcoin ETF. Od jejich vzniku v lednu 2024 nabízí Morgan Stanley svým klientům možnost investovat do fondů Bitcoin ETF, avšak pouze na nevyžádaný základ.

Dostupné to bylo pouze tehdy, když se zákazníci obrátili na poradce ohledně investice do Bitcoin ETF. Avšak 15 000 makléřů a poradců banky nyní budou moci produkt doporučit. Bankovní gigant Morgan Stanley uvedl, že stále pracuje na "ochranných opatřeních" pro veškeré žádané nákupy.

Jeden z výkonných pracovníků Morgan Stanley tvrdí že tato ochranná opatření zahrnují požadavky na toleranci k riziku, stejně jako limity pro frekvenci obchodování a alokaci. Výkonný pracovník uvedl:

"O to se velmi pečlivě postaráme. Ujistíme se, že k tomu bude mít každý přístup. Chceme to udělat jenom kontrolovaným způsobem."

Konkurenti Morgan Stanley zaujali podobně opatrný postoj. Po schválení regulačními orgány zavedly Bank of America Merrill Lynch a Wells Fargo Bitcoin ETF, avšak pouze pro nevyžádané nákupy a v některých případech výhradně pro klienty s vysokým čistým jměním. Například Merrill Lynch vyžaduje, aby klienti měli alespoň 10 milionů dolarů majetku k investici do Bitcoin ETF.

Interní zdroj odhalil, že společnost Raymond James Financial neposkytuje kryptoměnové produkty na své platformě. Stejně tak se Vanguard zdráhá přijmout kryptoměnové produkty a tvrdí v lednovém blogovém příspěvku, že je nepovažuje za vhodné k zahrnutí do dlouhodobých investičních portfolií.

Další makléři se spojují, aby nabídli Bitcoin ETF Jedna z největších nezávislých makléřských firem, LPL Financial, uvedla, že potřebuje tři měsíce na to, aby určila, které Bitcoinové fondy nabídne svým zákazníkům. Minulý měsíc v březnu schválila nezávislá makléřská společnost Cetera Financial Group čtyři Bitcoin ETF pro své poradce, aby je mohli nabízet zákazníkům spolu s poskytováním školení a vzdělání k těmto produktům.

Společnost stanovila limity alokace spolu s agresivní tolerancí k riziku pro své zákazníky. Matt Fries, ředitel investičních produktů v Cetera, uvedl:

"Budeme nadále aktivně vyhodnocovat dopady Bitcoin ETF a souvisejících produktů a podle toho upravovat naše politiky a těšíme se na spolupráci se svými finančními profesionály při přijímání Bitcoin ETF, když je to pro jejich klienty vhodné."

Další výkonný pracovník Morgan Stanley poznamenal, že i když zákazníci projevují značný zájem o Bitcoin ETF, stále je vnímán jako spekulativní investice. "Naši klienti nehazardují celým statkem na Bitcoin. Pro většinu těchto lidí je to docela zajímavé, takže do toho dávají trochu peněz," uvedl výkonný pracovník.
Další společnosti se také zapojují do trendu nabízení Bitcoin ETF. Například Interactive Brokers, jeden z předních online brokerů, nedávno oznámil, že umožní svým klientům obchodovat s Bitcoin ETF na své platformě. Tato rozhodnutí odrážejí rostoucí zájem investorů o kryptoměnové produkty a snahu finančních institucí přizpůsobit se tomuto trendu.

Nicméně, i přes vzrůstající zájem o Bitcoin ETF zůstávají některé instituce obezřetné. Existuje opatrnost ohledně regulatory, volatilita kryptoměn a otázky ohledně vhodnosti těchto produktů do tradičních investičních portfolií. Zatímco některé společnosti se rozhodly pro aktivní zapojení do tohoto trhu, jiné preferují pozorování a čekání na další vývoj a jasnost v regulaci a stabilitě trhu kryptoměn.