zpět

Jestřábí ČNB posílá korunu pod 25

3.5.2024

Česká koruna i navzdory snížení úrokových sazeb posiluje pod psychologickou úroveň 25,00 EURCZK. Americký dolar vyčkává na data z pracovního trhu.

Snížením o půl procentního bodu se hlavní 2T repo sazba dostala na hodnotu 5,25 %. Tento krok analytici většinově očekávali, i když před včerejším rozhodnutím bylo ve hře i možné snížení „pouze“ o 25 bazických bodů. Centrální banka rovněž upravila i diskontní sazbu a lombardní sazbu, na 4,25 %, resp. 6,75 %. Guvernér Aleš Michl následně na tiskové konferenci potvrdil závazek přísné měnové politiky pro stabilizaci cenového růstu, což by teoreticky při nepříznivém vývoji mohlo znamenat zpomalení tempa snižování sazeb nebo jeho úplné pozastavení. Zároveň centrální banka nově vidí neutrální úroveň hlavní úrokové sazby o něco výše než na dříve avizované hladině 3 %. ČNB také snížila svůj odhad míry inflace v letošním roce na 2,3 % z 2,6 %, zároveň vylepšila i výhled růstu české ekonomiky v letošním roce na +1,4 % z dřívějších +0,6 % a v roce 2025 na +2,7 % z +2,4 %.

Středeční zasedání americké centrální banky příliš impulsů trhům nepřineslo, pozornost se tak dnes bude ubírat zejména ke zveřejnění tvorby nových pracovních míst mimo zemědělský sektor (NFP report). Aktuálně se eurodolar pohybuje poblíž úrovně 1,0730 EURUSD, vůči české koruně se pak americká měna obchoduje okolo 23,30 USDCZK.

Očekávané události