zpět

Jak se daří eurozóně a ČR?

30.4.2024

Dnes bude zveřejněn první odhad HDP pro eurozónu za první čtvrtletí tohoto roku. Současně bude zveřejněn pro eurozónu první odhad březnové inflace. První odhad HDP byl dnes zveřejněn i pro ČR.

Poslední dubnový den získáme lepší obrázek o vývoji ekonomiky eurozóny i tuzemské ekonomiky. Dnes jsou zveřejňovány první odhady o tom, jak se dařilo ekonomikám v prvním čtvrtletí. Současně se dozvíme i první odhad inflace z eurozóny za březen.

Domácí ekonomice se podle prvních dat dařilo o něco lépe, než trh čekal – vzrostla mezičtvrtletně o 0,5 % a meziročně o 0,4 %. Podle ČSÚ k růstu přispěla hlavně rostoucí domácí poptávka. Koruna na data nijak nereaguje a drží se kolem 25,15 EURCZK, tedy lehce silnější, než během včerejšího dne. Celkově ale je zatím tento týden na koruně klid před možnou bouří, kterou může vyvolat čtvrteční zasedání ČNB. Ta zřejmě sníží opět sazby o 0,5 %.

Koruna dnes otevírá na 25,15 EURCZK a 23,50 USDCZK. Před zítřejším svátkem a před čtvrtečním zasedáním ČNB se zřejmě obchodníci nebudou pouštět do žádných větších akcí.

Očekávané události