zpět

Indonésie a Austrálie podepsaly dohodu o sdílení informací o kryptoměnách

24.4.2024

Indonésie a Austrálie podepsali 22. dubna v Jakartě dohodu o zřízení rámce pro sdílení informací o kryptoměnách.

Tato dohoda, která byla odhalena 23. dubna, má za cíl zlepšit identifikaci aktiv, která mohou být zdaněna v obou zemích. Zároveň si klade za cíl podporovat efektivnější výměnu dat a informací o kryptoměnách mezi daňovými úřady. Dále se zabývá dodržováním daňových povinností.

Podle Mekara Satrii Utamy, ředitele indonéské generální ředitelství daní (DGT), memorandum o porozumění zdůrazňuje důležitost inovace a spolupráce mezi daňovými úřady. Tato strategie je klíčová pro udržení kroku s rychlými pokroky v celosvětovém prostředí finančních technologií, zdůraznil.

„Zatímco kryptoměny jsou relativně nové, potřeba zajištění spravedlivého zdanění zůstává klíčová pro podporu hospodářského růstu a poskytnutí příjmů pro klíčové veřejné investice do oblastí jako infrastruktura, vzdělání a zdravotní péče,“ řekl Utama ve vyjádření.

Australské daňové úřady a jejich indonéský protějšci spolupracovali v minulosti. Tato spolupráce zahrnovala několik priorit DGT. Obsahuje funkce, jako je digitalizace služeb pro poplatníky prostřednictvím zavedení virtuálního daňového asistenta.

Kromě toho obě organizace spolupracovaly na zavedení daně z přidané hodnoty (DPH) pro digitální zboží a služby.

Mezitím Indonésie vyvíjí zákony pro sektor kryptoměn. Podporovala také partnerství s cizími zeměmi a mezinárodními skupinami k vytvoření pevného rámce pro kryptoměny.

V čele těchto aktivit stojí Indonéský úřad pro finanční služby (OJK), který spolupracuje s finančními regulátory v Malajsii, Singapuru a Dubaji na vytvoření základu pro regulaci kryptoměn.

Podle nedávného rozhodnutí musí kryptoměnové společnosti, které chtějí operovat v Indonésii, nejprve projít regulačním sandboxem před získáním licence, která nabude účinnosti v lednu 2025. Tato změna předpisů souvisí s krokem Indonéského úřadu pro finanční služby (OJK) k dohledu nad sektorem kryptoměn.

Subjekty, které poskytují služby kryptoměn v Indonésii bez absolvování hodnocení v sandboxu, by byly považovány za nelegální.

Mezitím Austrálie spolupracuje s Organizací pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD) na vytvoření Rámce pro reportování kryptoměn (CARF), který umožňuje automatickou výměnu informací o kryptoměnách. Cílem je zavést standardizovaný přístup k celosvětovému zdanění kryptoměn. Ačkoliv to není explicitně bilaterální daňová smlouva, cílem této spolupráce je zjednodušit daňové postupy a snížit případy daňových úniků týkajících se výdělků z kryptoměn.

Indonéský úřad pro finanční služby (OJK) společně s australskými finančními regulátory neustále hledají nové způsoby, jak lépe regulovat a sledovat dynamický trh s kryptoměnami. Tato spolupráce představuje důležitý krok směrem k vytvoření transparentního a bezpečného prostředí pro obchodování s kryptoměnami jak pro jednotlivce, tak pro podniky. Očekává se, že další kroky budou směřovat k harmonizaci daňových předpisů a regulací v oblasti kryptoměn mezi Indonésií a Austrálií, aby se minimalizovalo riziko daňových úniků a neoprávněného používání kryptoměn.

Současně australské úřady spolu s Indonésií aktivně spolupracují s mezinárodními organizacemi, jako je Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD), na vytváření mezinárodních standardů pro regulaci kryptoměn. Tím se snaží zajistit, aby byly uplatňovány jednotné přístupy k danění a regulaci kryptoměn napříč celým světem. Tato spolupráce má za cíl také podporovat bezpečnost a důvěru v kryptoměnové trhy a snížit rizika spojená s nekalými praktikami a zneužíváním kryptoměn.