zpět

HDP USA roste jen o 1,6 %

25.4.2024

Studená sprcha, americká ekonomika za první čtvrtletí letošního roku vzrostla jen o 1,6 %, zatímco trhy počítaly s růstem o 2,5 %. Sazby možná půjdou dolů dříve.

Nižší tempo ekonomického růstu v překladu znamená, že Fed může začít snižovat sazby dříve, než se dosud čekalo. Možnost nižších sazeb v dřívějším termínu bude znamenat ztráty pro americkou měnu, která po zveřejnění osciluje kolem 23,50 USDCZK, a 1,0705 EURUSD.

Americká inflace v posledních dvou měsících zvýšila tempo růstu, když v březnu šly ceny meziročně nahoru o 3,5 %. Výsledky inflace jsou hlavním důvodem, proč Fed se snižováním sazeb dosud váhá. Trh práce naopak vykazuje slušnou kondici a uvolňuje centrálním bankéřům ruce ke snížení sazeb. Tamní nezaměstnanost se drží u hranice 3,8 % a počet nových i pokračujících dávek v nezaměstnanosti je v dobré kondici.

Koruně by se, vzhledem k výhledu nižších sazeb na dolaru, mohlo v dalších měsících dařit lépe. Sazby na koruně klesají a klesat budou, a to i přesto, že nejspíš ne tak rychle, jak část trhů očekávala. Domácí inflace však klesá a během letoška se bude pohybovat pod 3 %, což otevírá cestu k nižším úrokům ze strany ČNB. Posílení koruny pod 23,00 USDCZK nečekáme.