zpět

Euro nejlevnější od února

2.5.2024

Euro i dolar zlevňují. Fed nebude se snižováním sazeb spěchat. ČNB dnes opět sazby sníží. Z celé řady zemí dorazí výsledky PMI.

Úterní obchodování koruně přineslo udržení předešlých zisků a obchodování u hranice 25,15 EURCZK. Sváteční obchodování se včera neslo v podobném duchu, změna nastala až večer ve spojení se zasedáním Fedu, když domácí měna zpevnila pod hranici 25,10 EURCZK. Proti euru tak byla nejsilnější od února tohoto roku.

I proti dolaru se koruně Svátek práce „povedl“. Dolar oslabil na hlavním světovém měnovém páru z 1,0670 EURUSD na 1,0730 EURUSD. V kombinaci s obecně zpevňující korunou to přineslo domácí měně intradenní zpevnění z 23,60 USDCZK na 23,43 USDCZK. Událostí dne bylo bezpochyby večerní zveřejnění výsledku měnového jednání americké centrální banky Fed. Ponechání základní úrokové sazby v rozmezí 5,25 – 5,50 % se čekalo. Guvernér Fedu Powell opakovaně zmínil, že klíčem k načasování prvního snížení úrokových sazeb budou příchozí data, která budou muset jasně ukazovat na návrat inflace k jejímu 2% cíli. Pokles sazeb v letošním roce guvernér nevyloučil, ale podle nás k němu dojde nejdříve na listopadovém zasedání americké centrální banky. Dnes očekáváme obchodování koruny v pásmu 23,40 – 23,55 USDCZK.

Očekávané události