zpět

Domácí ekonomika je stále u dna

30.4.2024

HDP ČR za první čtvrtletí letošního roku meziročně vzrostlo o 0,4 %, což je o něco lepší číslo, než jaké byly odhady. Oproti posledním měsícům roku 2023 vzrostlo o 0,5 %.

Ani jedno z čísel není zklamáním, ale ani zásadním překvapením. V tomto kontextu je vcelku jedno, zda ekonomika bude o 0,4 % růst nebo klesat. Podstatná otázka je, co s tím.

Českým domácnostem k většímu utrácení chybí větší jistota o jejich budoucí finanční situaci a také levnější úvěry. Domácí inflace už nebude o mnoho nižší. ČNB jde se sazbami dolů, ale nejspíš ne tak rychle jak by odpovídalo velmi nízkému růstu cen. Největší proinflační faktor zůstává spotřeba státu s robustním schodkem státního rozpočtu.

Dokud se neprobudí zahraniční poptávka, a včerejší německá data o snižující se inflaci u našich sousedů naznačují, že by se nákupní apetit Němcům mohl zvednout, nebude domácí ekonomika růst nikterak silně.

Situace tedy není vůbec špatná, ba naopak a bude se dál zlepšovat, ale zatím je to pomalé. V dalších měsících by se mohla zvednout zahraniční i domácí spotřeba, což by mělo domácí ekonomice pomoci.