zpět

Dolar včera neustál výsledky PMI z Evropy

24.4.2024

Česká koruna v pondělí posílila proti euru i proti dolaru, svezla se tak na vlně silného eura po zveřejnění výsledků indexu nákupních manažerů v Evropě. PMI index se propsal výrazně i do dění na hlavním měnovém páru. Britská libra pod tlakem nepříznivých vlivů ztrácí stejně jako britský premiér.

Česká koruna včera posílila na 25,23 EURCZK, šlo ale o poměrně malý pohyb a dopad Diskusního fóra ČNB na Univerzitě Pardubice tak zůstal nepatrný. Informace ohledně pravděpodobného snížení úrokových sazeb o 50 bazických bodů na měnověpolitickém zasedání ČNB příští týden nebyly žádným překvapením. Pokud nedojde k obnovení významnějších proinflačních faktorů v eurozóně (export americké inflace nebo další zdražování ropy), dočkáme se nejspíše v dalších měsících postupného lehkého posilování naší měny vůči euru. Na zisky české koruny to včera zpočátku vypadalo i na měnovém páru s polským zlotým, koruně ale během odpoledne „došel dech“ a zakončovala na ranních 5,85 PLNCZK. Polský zlotý naši měnu už více než rok doslova „válcuje“, poslední dva měsíce se trend ale začíná trochu blížit rovnováze sil. Uvidíme, jestli tedy dojde k dalšímu progresu zlotého po dvouměsíční pauze jako koncem léta loňského roku, nebo jestli jde o trvalejší změnu trendu. Maďarský forint v úterý proti koruně posílil, šlo ale jen o nepatrnou změnu na 15,58 CZKHUF. Snížení sazeb o 50 bb ze strany maďarské centrální banky trh nijak nerozvířilo. Pro dnešní den očekáváme na české koruně pohyb v pásmu 25,22 – 25,38 EURCZK.

Eurodolar včera zažil rázný posun ve prospěch eura, které se po zveřejnění indexu nákupních manažerů z eurozóny „vyšplhalo“ na 1,069 EURUSD. Za poslední měsíc je to ale spíše dolar, kdo na hlavním měnovém páru vládne. Silná ekonomika USA způsobuje, že Fed letos nestojí před tak velkou potřebou snižování úrokových sazeb, jako je tomu na straně ECB, takže bude zajímavé sledovat, jak se tento faktor promítne v dalších měsících právě do vývoje eurodolaru. Velké ztráty dolar utržil včera také ze strany české koruny. Ta se dostala na hodnotu 23,58 USDCZK.

Očekávané události