zpět

Digitální aktiva ve firmách: Budoucnost financí je tady

25.4.2024

Iniciativy k tokenizaci od BlackRocku, JP Morgana a dalších naznačují revoluci v platebním styku, správě majetku a dalších klíčových aktivitách Wall Street.

Nejnovější titulní zprávou bylo připojení společnosti BlackRock, největšího správce aktiv na světě, k podnikavým myšlenkám v předstihu při spuštění blockchainem podporovaného tokenizovaného fondu zajištěného americkými pokladničními poukázkami (BUIDL) a to na veřejném blockchainu.

Probíhá mnoho důkazů o konceptech, jako je spolupráce Citibanku, WisdomTree a Wellingtonu v soukromém tržním prostoru. Projekt Guardian spojuje mnoho bank a protistran k revoluci ve správě bohatství.x Mnoho institucí experimentovalo se vyrovnáním a vyrovnáním včetně DTCC, SWIFT, BlackRock, Barclays, JP Morgan, Barclays, Citibank a Vanguardu.

Probíhají pokroky v efektivitě kapitálových trhů díky využití technologie blockchainu a digitálních aktiv. To není dočasná móda.

Stabilní mince

Stabilní mince jsou kryptoměnou navrženou tak, aby měla "stabilní" hodnotu, obvykle podloženou měnou nebo skupinou stabilních aktiv. Páteří kapitálových trhů jsou peníze a stabilní mince je digitální replikací peněz. Stabilní mince, stejně jako všechny kryptoměny, přenášejí vlastnictví okamžitě, na rozdíl od pozdějšího vyrovnání nebo plovoucího kurzu. Jsou také programovatelné. Tržní kapitalizace stabilních mincí činí obdivuhodných 157 miliard dolarů.

Závislost na hotovosti nebo fiatové měně se výrazně snížila od zavedení kreditních karet a přechodu k debetním kartám a mobilním peněženkám. Pro maloobchodní prodeje v roce 2023 představují hotovostní platby ve Spojených státech pouhých 12 % transakcí. Většina bankovních převodů, platby mezd a účty jsou série čísel převedených mezi bankami a účty, nikoli náklaďák plný 100dolarových bankovek nebo zlatých cihel. Kolik peněz máte obvykle po ruce?

Důležitější je však to, že finanční trhy jsou globální. Stabilní mince otevírají okno pro tržní hodiny 24/7/365. Institucionální zájem o stabilní mince lze demonstrovat prostřednictvím vyrovnání, správy pokladnice a mezinárodních plateb.

Fed nabízí bankám okamžitou platební službu, FedNow, což zdůrazňuje, že období plovoucího převodu peněz je problém. Úvodní fáze měla smíšené ohlasy a neposkytuje flexibilitu programovatelných peněz, kterou nabízí stabilní mince. Fed a ministryně financí zkoumají digitální měnu centrální banky (CBDC), která by byla digitálním aktivem.

JP Morgan má interní stabilní minci, JPM Coin, podloženou vkladními doklady, které lze použít uvnitř banky k převodům a vyrovnání plateb. Denní objem transakcí JPM Coin dosahuje miliardové hodnoty dolarů s úsporami ve vyrovnávacích transakcích ve výši 20 milionů dolarů za rok 2023.

Tokenizované dluhopisy byly mimo Spojené státy častější kvůli právní nejistotě. HSBC tokenizovala vládní dluhopis v hodnotě 600 miliard hongkongských dolarů vydaný v čtyřech různých měnách. Tento digitální dluhopis snížil čas uskutečnění na jeden den (T+1) oproti původnímu pětidennímu časovému rámci (T+5). Ratingová agentura Moody's ohodnotila několik tokenizovaných dluhopisů, což přidalo legitimitu.

Tokenizované hypotéky se objevily v USA. Největší v této oblasti je společnost Figure Technologies, která nejenom tokenizuje HELOCs a hypotéky, ale provedla i ratingovou tokenizovanou sekuritizaci. Spustila také svůj systém DART, který slouží jako registr zástavních práv a e-početníků, aby narušila monopol, který má v současné době MERS na 19,3 biliónovém dolarovém americkém hypotečním trhu.