zpět

Co dnes řekne ČNB v San Piego city?

23.4.2024

Při absenci dat včera na koruně probíhalo klidné obchodování. Pouze nad ránem kurz trochu zakolísal po zprávách o možném útoku na Irán.

Koruna vstoupila do nového týdne mírným oslabením z 25,25 EURCZK ke 25,30 EURCZK, později část svých ztrát zkorigovala. Koruna tak při absenci nových zpráv následovala region. Vůči americkému dolaru také mírně ztratila ke 23,75 USDCZK, kde se nachází i dnes ráno.

Až v podvečerních hodinách pak byl zveřejněn rozhovor s Tomášem Holubem z ČNB, který se vyslovil pro snížení sazeb o 50 bodů na zasedání příští týden, ač v březnu hlasoval pro rychlejší snižování sazeb. Ale nyní chce být opatrnější vzhledem ke stále poměrně vysoké inflaci v sektoru služeb (v březnu služby +5,4 %, zatímco zboží jen +0,1 % meziročně).

A komentářů k měnové politice bychom se mohli dočkat i dnes – v Pardubicích se od 9:00 koná diskusní fórum ČNB na Univerzitě Pardubice za přítomnosti A. Michla, E. Zamrazilové a J. Procházky. Předtím, než ve čtvrtek vstoupí do mediální karantény před zasedáním 2. května, by mohli trochu naznačit své současné smýšlení o inflaci a měnové politice.

Očekávané události