zpět

BlackRock vidí ze penzijní fondy se přibližují k ETF na Bitcoiny

3.5.2024

Správce aktiv pomáhá při vzdělávání penzijních fondů, nadací a fondů suverénního bohatství o nových produktech ETF na spotové Bitcoiny, uvedl vedoucí digitálních aktiv firmy.

Finanční instituce vedou diskuse o důkladnosti a výzkumu, přičemž BlackRock hraje vzdělávací roli, uvedl Robert Mitchnick, vedoucí digitálních aktiv firmy. - BlackRock již několik let mluví o Bitcoinu s těmito typy institucí. - I když by se stát největším ETF na spotové Bitcoiny byl úctyhodným milníkem, BlackRock říká, že se skutečně nezaměřuje na velikostní soutěž s Grayscale GBTC.

Nenechte se zmást prvním přerušením přílivu do ETF na spotové Bitcoiny po 71 po sobě jdoucích dnech. Aktuální klid je pravděpodobně následován novou vlnou od jiného typu investora, řekl Robert Mitchnick, vedoucí digitálních aktiv společnosti BlackRock, největší společnosti pro správu aktiv na světě.

V nadcházejících měsících by mohly finanční instituce jako fondy suverénního bohatství, penzijní fondy a nadace začít obchodovat s ETF na spotové Bitcoiny, uvedl Mitchnick v rozhovoru. Firma vidí "znovuobnovení diskuse kolem Bitcoinu", která se točí kolem tématu alokace Bitcoinu (BTC) a způsobu, jak o něm uvažovat z hlediska konstrukce portfolia.

"Pokud jde o toto téma, vidíme, že mnoho z těchto zainteresovaných firem – ať už mluvíme o penzijních fondech, nadacích, fondech suverénního bohatství, pojišťovnách, jiných správcích aktiv, rodinných kancelářích - vede neustálé diskuze o důkladnosti a výzkumu a my hrajeme roli z pohledu vzdělávání," uvedl Mitchnick. BlackRock s těmito typy institucí již několik let mluví o Bitcoinu, řekl.
Nasycená poptávka po dlouho očekávaných ETF přinesla od ledna více než 76 miliard dolarů v těchto produktech. Zatím někteří registrovaní investiční poradci, což tvoří významnou část bohatého poradenství, již nabízejí ETF IBIT od BlackRocku, avšak pouze na základě žádostí. Dalším krokem se očekává neomezená nabídka bitcoinových ETF klientům velkých hráčů v oblasti bohatého poradenství, jako je Morgan Stanley.

Soutěž o správu aktiv

Na množství pozornosti na sociálních médiích se zaměřuje na soutěž v aktivní správě (AUM) ETF a zejména na srovnání mezi IBIT a GBTC od společnosti Grayscale, které lze považovat za stávajícího hráče, protože existující BTC trust byl převeden na ETF. Podle posledního sčítání se IBIT pohybovalo kolem 17,2 miliardy dolarů a GBTC kolem 24,3 miliardy dolarů.
Část současných aktiv IBIT pochází z náhrad od Grayscale. Další zdroje mohou pocházet z odlivů z dražších mezinárodních produktů v Kanadě nebo v Evropě a některé z toho pocházejí z recyklace futures ETF na spotové produkty.
Existují také současní držitelé bitcoinů, kteří by raději vlastnili kryptoměnu na účtu u makléře a nemuseli se starat o správu, daňovou hlášení a další výzvy spojené s držením bitcoinu na burze, uvedl Mitchnick. A i když by se stát největším ETF na spotové bitcoiny byl úctyhodným milníkem, BlackRock se na tu soutěž opravdu nezaměřuje, ale spíše na vzdělávání svých klientů, řekl.

Podpora Etherea

BlackRock podal žádost o ETF na ether (ETH) již v listopadu loňského roku, následovanou prohlášením generálního ředitele Larryho Finka o potenciálu tokenizace, což je zastoupení tradičních aktiv na blockchainech.
Ale ETF na ether klade otázku, jak by BlackRock informoval klienty, vzhledem k složitosti ekosystému Ethereum blockchainu. Podle BlackRocku by mohla být další vlna zájmu o ETF na bitcoiny vyvolána i ze strany institucionálních investorů, kteří dosud nevyjádřili svůj zájem.