zpět

Bitcoin se vzpamatovává po rozhodnutí Fedu: Analýza a poznatky

3.5.2024

Cena Bitcoinu (BTC) se vzpamatovala 2. května poté, co Federální rezervní systém Spojených států rozhodl ponechat úrokové sazby nezměněné a ztlumil naděje investorů na snížení sazeb v roce 2024. Ve zprávách zasedání Federálního otevřeného tržního výboru (FOMC), zveřejněných 1. května, Fed uvedl, že úrokové sazby zůstanou v rozmezí 5,25 % až 5,50 % a dodal, že bude potřebovat "větší jistotu, že inflace se udržitelně blíží k 2 %" před snížením sazeb. Fed také odhalil plány na zpomalení tempa snižování svého bilančního objemu - tzv. kvantitativní utahování (opak kvantitavnho uvolňovaní) - z 60 miliard dolarů měsíčně na pouhých 25 miliard dolarů měsíčně. "Od června bude výbor zpomalovat pokles svých držených cenných papírů snížením měsíčního stropu pro vykupování pokladničních cenných papírů z 60 miliard dolarů na 25 miliard dolarů."

Nicméně rozhodnutí FOMC zdá se, že zvýšilo rizikovou touhu a ceny aktiv. Cena BTC začala stoupat okamžitě po zprávě, během posledních 24 hodin vzrostla o více než 3 % na obchodovací hodnotu 59 077 USD v době publikace. Cena Bitcoinu dosáhla 2. května maximální hodnoty 59 482 USD, což nechává účastníky trhu zvážit, zda je poklesový trend u konce.
Cena Bitcoinu opakuje cyklus z roku 2016. Nedávný pokles ceny vedl Bitcoin k dosažení nejnižší úrovně za poslední dva měsíce, což byl pokles o 6,7 % oproti ceně při halvingu. V nedávném komentáři k cenové akci BTC populární obchodník a analytik Rekt Capital uvedl, že kryptoměna sleduje podobný trend po halvingu Bitcoinu v roce 2016. " Po události halvingu v roce 2026 viděl "Re-akumulační rozsah" "dodatočné korekce" až do výše 17 %, které trvaly až tři týdny. "Odchylka dosáhla zatím -6 %," dodal Rekt Capital, což naznačuje, že cena Bitcoinu by se mohla dále snížit, protože se stále projevují standardní cyklické jevy. O kolik hlouběji? Poznamenal, "Odpověď není mnohem hlouběji a ani o mnoho déle, než se Bitcoin konečně dostane na dno."
Oživení ceny Bitcoinu je interpretováno jako reakce na rozhodnutí Federálního rezervního systému, které uklidnilo trhy ohledně možných změn úrokových sazeb. Zveřejněné údaje z FOMC naznačují, že Fed zůstane při své současné politice, dokud není dostatečně jistý ohledně inflace. Toto rozhodnutí přineslo klid na trhy a vytvořilo prostředí pro růst aktiv, včetně ceny Bitcoinu.

Analýza chování ceny Bitcoinu naznačuje, že tento cyklus může být podobný tomu z roku 2016, kdy se také objevila obdobná situace po halvingu. Historické paralely ukazují na možnost dalších korekcí, avšak analytici zdůrazňují, že trh by se měl brzy ustálit a vykázat silnější růstový trend. To může být příležitostí pro investory sledující dlouhodobý vývoj kryptoměn.

Klíčové ukazatele a metriky on-chain poskytují důležité signály ohledně oživení trhu s Bitcoinem. Zvýšený zájem o nákup za nižší ceny, spolu s poklesem počtu transakcí realizovaných se ztrátou, naznačuje, že trh může být na cestě k pozitivním změnám. Investoři sledují tyto indikátory s očekáváním, že se trh bude brzy vyvíjet směrem k růstu a stabilitě.
Náhlý nárůst ceny Bitcoinu také vyvolává diskuse o jeho další vývoji a potenciálních investičních příležitostech. Někteří analytici varují před možným poklesem ceny v krátkodobém horizontu, zatímco jiní zdůrazňují dlouhodobý růstový potenciál tohoto digitálního aktiva. Tento dynamický vývoj přilákává pozornost jak tradičních investorů, tak i těch, kteří se teprve seznamují s kryptoměnami, a vytváří tak zajímavou diskuzi o budoucnosti Bitcoinu.